Publicat 27/01/2024 10:35

Hotels catalans prenen mesures per estalviar aigua: de cartells a comptadors per habitació

Archivo - Cambreres de pis en un hotel
EUROPA PRESS - Archivo

Experts plantegen actuar en aigües grises, jardins i conscienciació

BARCELONA, 27 gen. (EUROPA PRESS) -

Hotels catalans preguntats per Europa Press han explicat que han impulsat mesures per estalviar aigua, en el context de sequera que afecta Catalunya: entre d'altres, han enumerat el disseny de cartells divulgatius i l'existència de comptadors a cada habitació.

L'Hotel Barcelona Princess ha instal·lat cisternes de doble consum més eficients, dutxes amb efecte pluja i el 2022 va reduir la pressió de l'aigua.

El seu director general, Santiago Hernández, ha destacat que els comptadors de la despesa energètica --no només de l'aigua-- són una mesura que estan implementant "gradualment" i que, a dia d'avui, els han col·locat en el 20% de les habitacions.

Ha dit que algunes d'aquestes iniciatives les haurien establert en el marc del seu "procés de millora contínua", mentre que altres responen a la situació de sequera que afecta Catalunya.

L'Hotel Cotton House de Barcelona ha optat per instar els clients a utilitzar els llençols i tovalloles més d'una vegada des del primer semestre del 2023.

En un cartell de fusta distribuït a cada habitació, informa que el personal "només canviarà la roba si ho considera necessari", tret que el client demani el contrari col·locant el rètol sobre el llit.

El directora de Comunicació de l'Hotel Cotton House de Barcelona, Beatriz Rodrigues, ha emmarcat la iniciativa en el compromís de l'establiment amb les qüestions mediambientals: ha explicat que, si bé treballen en l'estalvi d'aigua, "no és per la sequera d'ara".

LES DUTXES, LA DESPESA MÉS ELEVADA

L'investigador de l'Institut Català d'Investigació de l'Aigua (ICRA), Gianluigi Buttiglieri, ha apostat per instal·lar airejadors a les piques --que l'aigua surti barrejada amb aire per reduir la despesa i mantenir la mateixa possibilitat d'higiene--, temporitzadors i un sistema de doble pulsació al vàter.

Ha explicat que les dutxes representen entre un 50% i un 70% de l'aigua que requereixen els hotels, en funció dels serveis i recursos que ofereix l'hotel: "Un hotel d'una estrella, en una ciutat i sense piscina, utilitzarà només aigua per a la dutxa i els banys. Un de cinc estrelles amb golf, piscina i spa n'utilitzarà molta més".

Ha subratllat l'estalvi obtingut del tractament d'aigües grises --dutxes, banyeres i piques-- i ha assenyalat el cas del resort gironí Samba que, en col·laboració amb l'institut públic, compta amb un sistema gestionar les aigües grises i reutilitzar-les per al vàter.

Respecte als jardins, l'investigador de l'ICRA ha plantejat que comptin amb vegetació autòctona o espècies que requereixin menys aigua.

També ha subratllat la importància de la sensibilització i ha cridat a "informar" turistes i treballadors sobre l'estalvi hídric.
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés