Actualitzat 06/03/2014 12:38

Homs veu "en col·lapse" l'Estat de les autonomies

El conseller de Presidencia de la Generalitat de Cataluña, Francesc Homs
Foto: EUROPA PRESS

Assegura que "d'una manera o d'una altra" hi haurà referèndum a Catalunya i que "seria bo" que el Govern espanyol "ho assumís"

   SEVILLA, 6 Mar. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Presidència de la Generalitat, Francesc Homs, ha considerat aquest dijous que l'Estat de les Autonomies està "en col·lapse".

   Així mateix, ha acusat el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, d'estar emprenent "una reforma encoberta" de la Constitució Espanyola amb reformes legislatives com la de la Lomce o la de la unitat de mercat.

   Així ho ha dit a un esmorzar informatiu organitzat per 'Fórum Europa. Tribuna Andalucia' a Sevilla al qual hi han assistit, entre altres personalitats, el conseller de presidència de la Junta, Manuel Jiménez Barrios i l'exconseller d'Economia, Antonio Ávila.

   Homs, que ha començat la seva intervenció demanant "distingir clarament entre els sentiments afectius d'allò que és el debat estrictament polític i que afecta les administracions i institucions públiques", ha assegurat que té la "sensació que l'Estat de les Autonomies està en col·lapse" perquè, mentre unes comunitats reclamen més autogovern, altres "simplement no ho volen" tal com demostra que la presidenta de Castella la Manxa i secretària general del PP, Dolores de Cospedal, afirmi que traspassar a les autonomies les competències en educació ha estat "un error".

   "Si un pensa així, hauria de ser més honest i plantejar una reforma de la Constitució Espanyola", ha reptat Homs després d'advertir que, actualment, "som enmig d'una reforma de la Constitució i ningú se n'ha assabentat".

   En aquest sentit, ha acusat l'executiu de Mariano Rajoy de fer "una reforma encoberta de la Constitució" amb la implantació de lleis com ara la de Millora de l'Educació (Lomce) o la de la unitat de mercat, per la qual cosa "no han estat implicats" els ciutadans de manera "transparent" i que, a més de generar "distorsions", és "inassumible".

   Per aquesta raó, ha lamentat que, mentre això succeeix en l'àmbit estatal, a Catalunya se li retreu el seu "desig d'autogovern" i el seu "sentiment d'independència", cosa que veu "lògic i raonable" en aquestes circumstàncies. A més, ha rebutjat que la posició de Catalunya sigui antipatriòtica perquè, segons ha volgut recordar, en "tots els reptes que ha afrontat Espanya en aquests 30 anys sempre hi ha hagut com a mínim les principals forces polítiques catalanes" i, en concret, Ciu, que ha estat l'únic partit que va prendre la "difícil decisió" de donar suport al PSOE de José Luis Rodríguez Zapatero el 2010 amb el seu "famós cop de decret".

   "Vam ser allà, malgrat estar a l'oposició, i vam convalidar aquell decret perquè vam pensar que era imprescindible. Així que quan alguns ens donen lliçons de patriotisme, jo tinc els meu dubtes... Ho vam fer per responsabilitat i convicció, per això quan algú després escolta certs retrets sobre insolidaritat i egoisme, entendran que això al final genera un cert cansament", ha afegit per intentar explicar el "calat i la refeta de la immensa majoria catalana" en l'assumpte de la sobirania.

HI HAURÀ CONSULTA EL 9 DE NOVEMBRE

   En aquest context, Homs ha assegurat que hi ha "un fet que il·lustra molt bé" com el problema sobre la qüestió sobiranista no rau a la Constitució sinó en "la interpretació que se'n fa d'ella" i que va comportar l'"error històric de la sentència contra l'Estatut".

   "Perquè és la constatació de la impossibilitat, per conseqüència de com es llegeix la Constitució, de trobar un encaix de la voluntat de l'autogovern en el marc de l'Estat espanyol", ha argumentat per defensar que ara els partits s'hagin "posat d'acord per fer una consulta" el 9 de novembre vinent.

   "La sentència, per dir-ho de manera suau, ha estat un conflicte de legitimitats. Allò que el poble català havia votat en referèndum, que era vinculant i legítim democràticament, després ha estat alterat per un tribunal, que ho va buidar de contingut. Així les coses, no tenim alternativa al fet que torni a ser el poble català el que voti", ha postil·lat.

   Homs, per tant, s'ha mostrat convençut que "a Catalunya es votarà d'una manera o d'una altra" el 9 de novembre vinent i ha advertit al Govern espanyol que "és un error pensar que ens prohibiran la consulta". "Seria bo que s'assumís que hi haurà votació", ha dit després d'assegurar, tot i això, que el Govern intentarà "arribar a un acord" amb l'executiu de Mariano Rajoy malgrat que ho veu "difícil".

   Sobretot, segons ha afegit, perquè creu que el Govern espanyol i el PP "han decidit convertir en tema electoral Catalunya pel 2015", cosa que considera "molt greu i un error", i gairebé s'han oblidat de "la votació". Quan aquesta es faci, Homs ha assegurat que el Govern "gestionarà i aplicarà" tant el sí, si surt, com el no. "En aquest cas, no caldrà gestionar gaires coses, però assumirem el resultat, no en mancava d'altra", ha conclòs.

   Després de preguntar-li pel paper que hi pugui jugar el Príncep Felip com a mediador entre l'Estat i Catalunya en aquest debat, Homs ha preferit no fer cap valoració per "no perjudicar-lo", ja que, tot i que pugui discrepar amb ell "en moltes coses", respecta "com afronta els reptes que té plantejats".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés