Publicat 24/11/2019 11:30:55 +01:00CET

El Homrani defensa que Endesa assumeixi més del 50% del deute acumulat

El conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat, Chakir el Homrani.
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS

BARCELONA, 24 nov. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat, Chakir el Homrani, defensa la possibilitat que Endesa pugui assumir més del 50% del deute acumulat de famílies en situació de pobresa energètica a Catalunya en un eventual acord amb les administracions.

En una entrevista d'Europa Press, El Homrani ha cridat Endesa a assumir ara "la responsabilitat de no voler negociar el 2017", quan el Govern li va proposar un conveni per finançar al 50% les factures de famílies vulnerables però l'empresa no va voler asseure's a negociar --ha dit--, i ara hi ha administracions que volen que n'assumeixi la totalitat.

Sobre si veu possible que l'empresa assumeixi el deute acumulat, ha recordat la proposta de conveni que li van fer els aleshores consellers Dolors Bassa i Jordi Baiget: "Un conveni el signen dues parts, i tu, quan vas tenir l'oportunitat l'any 2017, no et vas voler ni asseure a negociar, i ara demanes això? Doncs ara mateix, el que diuen les administracions és que n'assumeixis la responsabilitat".

Ha reconegut que aquest posicionament és un punt de partida, que se sotmetrà a una negociació formal amb l'empresa, i ha posat l'exemple de les negociacions de l'àmbit laboral --a què ha dedicat part de la seva trajectòria--, en les quals "es pot partir de posicionaments molt diferents, però tothom sap que s'ha d'acabar arribant a un acord, que sigui el mínim comú denominador".

"Estic segur que aconseguirem arribar a un acord i que sigui un acord satisfactori; en primer lloc, per als ciutadans, que és el primer que ens preocupa a les administracions, i també que sigui un terreny de joc net i clar amb les empreses", ha afirmat.

Prèviament, la Generalitat, els ajuntaments catalans, la Diputació de Barcelona, la de Tarragona, la de Lleida i la de Girona i entitats municipalistes --com ACM i FCM-- i socials treballen en una proposta consensuada que posaran sobre la taula en aquesta negociació, i que preveuen presentar en els propers dies.

Fonts d'Endesa consultades per Europa Press han evitat fer valoracions perquè consideren que la negociació amb les administracions ja està iniciada.

DEUTE D'ARA ENDAVANT

El Homrani ha indicat que, en aquesta negociació, a més del deute acumulat que Endesa va reclamar als ajuntaments en una carta a l'estiu, també s'abordarà com gestionar el deute futur.

El Homrani també ha constatat que els ajuntaments "estaven enfadats, i amb raó, perquè la carta va ser amenaçadora", i la via penal que ha iniciat l'empresa amb una veïna de Lleida tampoc no hi ajuda.

En l'abordatge de la pobresa energètica, ha detectat "molta pressió" dels equips de serveis socials dels ajuntaments a l'hora d'impedir un tall energètic en una llar, i per això demanen la col·laboració de les companyies, ha dit.

el més llegit

 1. 1

  Coronavirus.- Barcelona analitza la presència de Covid-19 en les aigües residuals i de bany

 2. 2

  Fecasarm urgeix l'Ajuntament de Barcelona a acceptar la petició per ampliar l'horari de terrasses

 3. 3

  El Delta de l'Ebre (Tarragona) registra un màxim històric de cries de flamenc

 4. 4

  Troben un home mort en una platja de Tarragona

 5. 5

  Alemenys 50 morts i 2.700 ferits en dues explosions al port de Beirut (Líban)