Hisenda imposa noves condicions a les CA acollides al FLA per controlar la despesa, com la farmacèutica

Actualitzat 7/4/2016 12:30:28 CET
Comparecencia de Cristóbal Montoro en el Congreso
EUROPA PRESS

Montoro confirma que crearà un grup d'experts sobre el sistema de finançament, tot i que reitera que el problema no és només d'ingressos

   MADRID, 7 Abr. (EUROPA PRESS) -

   El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha assegurat que s'han aprovat noves condicions que hauran de complir obligatòriament les comunitats adherides al Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) i gradualment també altres regions, per controlar la despesa i assegurar el compliment dels objectius d'estabilitat aquest any.

   Montoro ha explicat aquestes mesures en la seva compareixença a la Comissió d'Hisenda del Congrés. El seu departament ha enviat ja les cartes anunciades a les autonomies que l'any passat van incomplir l'objectiu de dèficit i ha pres a més mesures específiques per a les acollides al FLA: Catalunya, Comunitat Valenciana, Múrcia, Andalusia, Castella-la Manxa, Illes Balears, Aragó, Extremadura i Cantàbria.

   Totes elles en primer lloc hauran d'adherir-se a l'instrument de suport a la sostenibilitat de la despesa farmacèutica i sanitària prevista a la Llei General de Sanitat i hauran de detallar mesures, "que hauran d'aplicar obligatòriament si incompleixen el límit de despesa sanitària".

   En aquesta mateixa línia, han d'adherir-se al protocol signat l'any passat entre Hisenda i Sanitat amb Farmaindustria, que estableix un sostre de despesa farmacèutica i fa un seguiment per controlar el compliment. Hauran també de sumar-se a acords similars que es puguin acordar amb altres agents del sector.

   També hauran d'estar connectades permanentment amb el punt general d'entrades de factures de l'Estat, obligació imposada ja a Catalunya l'any passat i que ara s'estén a la resta d'autonomies acollides al FLA. Una altra de les exigències serà tenir preparar un pla de tresoreria per reduir el retard a pagar factures als proveïdors.

   Les comunitats de Castella i Lleó, Astúries i Madrid, hauran de complir el primer d'aquests punts detallats, menteixis que en el cas d'altres s'acomodaran aquestes mesures a les seves "peculiaritats" i la seva desviació del dèficit públic.

PAGAR LA DESPESA SOCIAL D'AQUEST ANY

   Cristóbal Montoro ha repassat d'altra banda l'acord de no disponibilitat que han d'aprovar totes les CA que van incomplir el dèficit el 2015, totes menys Galícia, Canàries i el País Basc.

   Com ja se sap, estan obligades a no dedicar a nova despesa els recursos afegits que tindran aquest any del sistema de finançament però a més, centrar-lo a pagar els serveis essencials d'aquest any (educació, sanitat i serveis socials).

   El ministre ha recordat que també aquestes comunitats hauran d'enviar mensualment un informe dels seus interventors generals sobre el compliment dels objectius d'estabilitat, inclosa especialment la regla de despesa, i s'ha mostrat convençut una vegada més que l'any es pot tancar complint els compromisos si totes aquestes s'executen i perquè les comunitats van a tenir altres facilitats.

   En concret, que aquest any no hi haurà despeses puntuals com les de l'any passat i que desfogaran la situació de bastants comunitats.

   Ha posat com a exemple Catalunya, que va haver de pagar per aquests capítols el 2015 més de 1.500 milions d'euros, "que és un estalvi el 2016". "Si Catalunya té un dèficit de més de 5.000 milions, ja té 1.500 menys. Hi ha hagut altres casos que no es repetiran i computen com a dèficit", ha exposat.

RECONEIXEMENT A GALÍCIA, CANÀRIES I PAÍS BASC

   El ministre ha explicat que aquestes mesures es deriven de la Llei d'Estabilitat Pressupostària, que s'aplica ara perquè la Comissió Europea ha enviat un requeriment a Espanya. Ha recordat que tres comunitats van complir el dèficit l'any passat, fet que demostra segons la seva opinió que es podia fer.

   Ha alabat el treball de la Xunta de Galícia, que ha tancat al 0,57% (l'objectiu era el 0,7). "Ha complert àmpliament", ha destacat. I també, el del Govern de les Canàries, "que també ha fet una gestió molt eficaç".

   Pel que fa al País Basc, ha recordat que té un règim fiscal propi, tot i que ha precisat que no és sinònim de compliment perquè també Navarra té aquest sistema foral i va superar el dèficit previst el 2015, ha dit.

   El ministre ha confirmat el que va anunciar dilluns després de reunir-se amb el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, que d'acord amb diverses autonomies es crearà un comitè d'experts independents que vagin treballant en un nou sistema de finançament autonòmic.

   "Atenc les peticions de presidents autonòmics, m'ho estan fent arribar; que s'aprofiti aquest temps (de govern en funcions)", ha dit, per afegir fent broma: "Ja veurem el que dura el temps".