Publicat 14/03/2019 13:07CET

Hisenda du a terme una macrooperació contra les vendes ocultes en el sector del moble i escorcolla 112 locals

Economia.- Hisenda llana una macrooperación contra les vendes ocultes en el sec
AGENCIA TRIBUTARIA

Inicia inspeccions a 119 societats i 38 persones físiques vinculades

MADRID, 14 mar� (EUROPA PRESS) -

L'Agncia Tributria ha posat en marxa una macrooperació a escala nacional contra el frau fiscal en el sector de la fabricació i comercialització del moble, amb l'escorcoll de 112 locals en 15 comunitats autnomes, segons ha informat l'organisme en una nota.

L'operació, anomenada 'Iroko', suposa l'inici de les actuacions inspectores sobre un total de 119 societats i 38 persones físiques, socis i administradors de les empreses investigades, a partir de l'entrada i escorcoll en 112 locals situats en les 15 comunitats autnomes de territori comú.

El dispositiu a crrec de l'Agncia afecta locals tant de fabricants de mobles, com de comerciants majoristes i detallistes del sector situats a: Andalusia (34), Aragó (6), Astúries (3), les Balears (1), Canries (6), Cantbria (1), Castella-la Manxa (1), Castella i Lleó (5), Catalunya (20), Extremadura (2), Galícia (5), La Rioja (1), Madrid (6), Múrcia (5) i la Comunitat Valenciana (16).

Les actuacions s'han iniciat a l'hora de l'obertura dels locals i s'han presentat la Inspecció Tributria i les seves Unitats d'Auditoria Informtica (UAI) en els locals de les societats investigades, amb la finalitat d'accedir directament a la documentació i informació comptable o auxiliar real, inclosos els sistemes informtics de processament de la informació.

L'experincia d'operacions dutes a terme amb anterioritat posa de manifest que la presncia de l'Administració en els locals o domicilis en qu té lloc l'activitat econmica i es duu a terme la gestió del negoci permet una lluita més efectiva contra l'economia submergida, segons ha indicat l'Agncia Tributria.

En tractar-se d'una actuació de carcter administratiu, les actuacions d'entrada i escorcoll no impliquen detencions.

INVESTIGACIÓ PRVIA

Hisenda recorda que el sector del moble manté des de l'any 2013 cinc anys de creixement consecutiu lligat a l'ala del mercat immobiliari. El 2017, el sector va generar un volum de negoci superior als 4.300 milions d'euros i tots els subsectors de fabricació van incrementar-ne la facturació.

En aquest context, el Departament d'Inspecció Financera i Tributria de l'Agncia Tributria va procedir a una anlisi global del sector del moble, va efectuar creuaments d'informació i anlisi de les societats dedicades tant a la fabricació com a la comercialització a l'engrs i al detall.

L'estudi va incloure una anlisi de les declaracions per l'Impost de societats dels marges bruts sobre vendes, marges nets, marge sobre aprovisionaments, moviments d'efectiu (principalment en comptes bancaris sota la titularitat de les societats) i pagament amb targetes, així com altres indicis de capacitat econmica observats en els administradors.

IRREGULARITATS EN LES EXISTNCIES

Addicionalment, les actuacions inspectores realitzades amb anterioritat en el sector del moble, tant a nivell de fabricants com en relació amb el comer a l'engrs i minorista, havien posat de manifest certes distorsions en l'evolució de les vendes i les existncies que evidenciaven les vendes no-declarades.

A partir d'aquesta anlisi i aquesta experincia prvia, els investigadors de l'Agncia van observar que certes societats manipulaven la comptabilitat relativa a les seves existncies, a fi de declarar un nivell discret de beneficis i dissimular, d'aquesta manera, l'ocultació de vendes.

En parallel, hi ha indicis que el collectiu afectat per l'operació iniciada avui podria estar utilitzant programari d'ocultació que permetria manipular tant les existncies com les vendes reals.

D'aquesta manera, es va dissenyar l'operació 'Iroko', que ha estat coordinada pel Departament d'Inspecció de l'Agncia Tributria, i que ha comptat amb l'operatiu d'entrada i escorcoll amb la participació de més de 400 funcionaris de l'rea d'Inspecció, incloent el personal de les UAI i de l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau, així amb el suport d'agents policials i 120 funcionaris de Vigilncia Duanera de l'Agncia.

Juntament amb la regularització del frau fiscal que finalment tingui lloc, Hisenda vol també transmetre al sector un missatge dissuasori, perqu els empresaris recondueixin les seves activitats i millorin el seu posterior compliment tributari en període voluntari de pagament, en línia amb les directrius generals del Pla Anual de Control Tributari i Duaner del 2019.

D'aquests canvis en les actituds dels empresaris concrets dependr l'evolució de futurs plans de control tributari, que se centraran especialment en els comportaments elusius reiterats, ha indicat Hisenda.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés