Publicat 27/02/2014 13:00

Hisenda diu que s'hauran de reintegrar menys de 13.000 milions pel 'cèntim sanitari'

MADRID, 27 febr. (EUROPA PRESS) -

El Ministeri d'Hisenda ha advertit que la xifra que haurà de reintegrar el Govern espanyol després que el Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) hagi declarat il·legal el 'cèntim sanitari' serà "sensiblement inferior" als 13.000 milions d'euros que es van recaptar per aquesta figura tributària durant els anys que va estar en vigor, segons han explicat a Europa Press fonts d'aquest organisme.

Les mateixes fonts han recordat que els 13.000 milions d'euros corresponen a l'import que es va ingressar per aquest concepte mentre va estar vigent, però no tot es podrà tornar als contribuents, ja que, d'una banda, una part ja està prescrita i, de l'altra, la devolució es farà a qui ho reclami i després de les pertinents comprovacions de l'Agència Tributària, inspeccions que portaran el seu temps.

A més, van dir que el que ha sentenciat el TJUE és una qüestió prejudicial plantejada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), després que una associació de transportistes d'aquesta comunitat denunciés per il·legal el cèntim sanitari, per la qual cosa serà l'esmentat tribunal, segons Hisenda, el que ara determini qui, com i quan cal reintegrar els diners.

Per tot això, el Govern espanyol considera que el compliment de la sentència del tribunal europeu portarà diversos anys i és probable que s'allargui "significativament", també perquè la resta de tribunals superiors de Justícia o els tribunals econòmic-administratius de les altres 12 comunitats en què es va aplicar el 'cèntim sanitari' poden iniciar, igualment, la reclamació que estimin oportuna.

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha dictaminat aquest dijous que el 'cèntim sanitari' --l'impost sobre els carburants que aplicaven algunes comunitats autònomes i els ingressos dels quals es destinaven a finançar la sanitat-- vulnera la legislació comunitària.

Els jutges assenyalen que "no procedeix limitar en el temps els efectes d'aquesta sentència, ja que el Govern espanyol i la Generalitat no van obrar de bona fe en mantenir aquest impost en vigor durant més de deu anys".

Això significa que s'obre la via perquè els afectats puguin reclamar la devolució dels 13.000 milions d'euros recaptats il·legalment entre el 2002 i el 2011, segons les estimacions de les pròpies autoritats espanyoles.

La sentència respon a un litigi iniciat per una empresa de transport establerta a Catalunya, que va sol·licitar que se li tornessin els 45.000 euros que va haver de pagar per aquest impost al·legant que era il·legal; el cas va acabar davant del TSJC, que havia demanat a la justícia europea que es pronunciés.

El gravamen en qüestió és l'Impost sobre Vendes al Detall de Determinats Hidrocarburs (IVMDH), que estava destinat a finançar les noves competències transferides a les comunitats autònomes en matèria sanitària, a més d'actuacions mediambientals.

Va estar en vigor entre l'1 de gener del 2002 i l'1 de gener del 2013, data en la qual es va integrar a l'impost especial sobre els hidrocarburs.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés