Publicat 19/01/2015 16:00

La Hisenda catalana augmentarà un 50% el personal i un 25% el pressupost aquest any

El conseller Andreu Mas-Colell presenta el presupuesto de su Conselleria
EUROPA PRESS

BARCELONA, 19 gen. (EUROPA PRESS) -

L'Agència Tributària de Catalunya (ATC) preveu incrementar un 50% el seu personal aquest any amb la convocatòria de 170 places, i un 25% el seu pressupost fins a 43,9 milions d'euros, segons ha anunciat aquest dilluns el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell.

A la presentació dels comptes de la seva Conselleria per al 2015 al Parlament, ha sostingut que es tracta d'un increment "absolutament necessari" per complir les funcions que ara mateix té encomanades l'ATC, i que també és propòsit de la Generalitat que l'ATC sigui escalable perquè pugui assumir noves funcions a mesura que aquestes puguin arribar.

"Tenim l'Agència Tributària molt prima, cal solidificar, reafirmar i s'han de donar passos endavant", ha sostingut, i després de preguntar-li pel trasllat previst després de vendre la seu situada al costat de la plaça Catalunya de Barcelona, ha contestat que no hi ha parts de la ciutat més dignes que altres ni els organismes tenen per què mantenir-se en el mateix lloc per sempre.

El Govern vol completar el procediment en marxa per proveir 18 places d'inspectors tributaris, així com incorporar 10 especialistes en processos i procediments, cinc juristes, tres especialistes en organització i 10 especialistes en anàlisi funcional, a més de convocar 20 places d'inspector i 40 de tècnic.

La partida per a la Hisenda pròpia és la que més creix en el pressupost total de la Conselleria d'Economia i Coneixement per al 2015, que és de 1.093,1 milions, un 5,2% més, augment que Mas-Colell ha argumentat que respon a l'increment de la despesa de personal, incloent la recuperació de la paga extra dels treballadors públics i de la jornada i sou complets dels interins.

L'Institut Català de Finances (ICF) tindrà 702 milions per a finançament mitjançant préstecs, avals i capital risc, davant dels 680 del 2014, i durant aquest any preveu oferir nous productes --seguint la seva estructura d'autofinançament i reinversió dels beneficis-- i completar el seu procés de transformació per poder operar com a banc públic, tramitant la llicència bancària en el marc de la Unió Bancària europea, ha repassat el conseller.

La societat pública Infrastructures de la Generalitat de Catalunya disposa d'un pressupost de 680,4 milions, un 17,2% més, amb inversions reals amb un valor de 491,5 milions repartides especialment entre Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) amb 206 milions, carreteres (74,8) i centres escolars (71,2), universitaris (40,3) i sanitaris (28,5).

El pressupost per a universitats i investigació segueix la línia del 2014, a part de l'increment de les despeses de personal per la recuperació de la paga extra dels treballadors i la jornada completa dels interins.

Amb tot inclòs, l'àmbit d'universitats i investigació disposarà de 955,5 milions, un 4,7% més, i entre les seves prioritats destaquen la retenció i captació de talent, revisar el sistema de finançament de les universitats perquè siguin motor de desenvolupament econòmic i social, i promoure l'autonomia dels centres d'investigació.

ERC ha retirat l'esmena a la totalitat que havia presentat davant de la Comissió d'Economia, Finances i Pressupost, com ja ha fet a primera hora del matí d'aquest dilluns a la d'Assumptes Institucionals, després de l'acord al qual la setmana passada van arribar el líder republicà, Oriol Junqueras, i el president de la Generalitat, Artur Mas, per convocar eleccions autonòmiques al setembre.

Així, surten endavant els comptes catalans per a aquest any, després de ser rebutjades les esmenes a la totalitat del PSC, PP, ICV-EUiA, C's i Grup Mixt; el diputat d'ERC Pere Aragonès ha explicat que negociaran amb CiU esmenes parcials per "corregir" deficiències sobre els ingressos previstos mitjançant la negociació política amb el Govern espanyol (uns 2.300 milions), reduir les desigualtats socials i fer créixer la Hisenda Pròpia.

Aragonès ha assegurat que aquests pressupostos són insuficients perquè no permeten tenir totes les eines desitjades per respondre a l'atur, les necessitats socials i els reptes ambientals: "Temem que continuarà sent així mentre seguim debatent pressupostos autonòmics"; per aquesta raó, ha instat a superar les limitacions, que ha qualificat de naturalesa política per la dependència del Govern espanyol, amb la independència.

OPOSICIÓ

Alícia Romero (PSC) ha reclamat que, malgrat la millora macroeconòmica, no hi ha millora per als ciutadans, ja que no hi ha augment de la despesa en polítiques socials ni per afavorir el creixement, i ha considerat que el Govern podia haver estat "més valent" buscant nous ingressos a través d'impostos sobre els qui més tenen; també ha criticat que no hi ha hagut consulta legítima a la ciutadania, però s'estan creant estructures d'Estat.

José Antonio Coto (PP) ha opinat que ERC s'ha convertit en un "soci titella amb el qual CiU fa el que vol", i ha rebutjat els pressupostos de la Generalitat per al 2015 perquè el PP els veu separatistes, considera que incrementen despeses que titlla d'inútils com les protocol·làries i de reunions, augmenta recursos a l'ATC per duplicar el que ja fa la Hisenda estatal, i perquè s'inventen ingressos --que depenen de la negociació política amb l'executiu central--, ha asseverat.

Josep Vendrell (ICV-EUiA) ha reprovat que es mantenen les retallades i ha posat en dubte que en sis mesos --fins a les eleccions autonòmiques previstes per al 27 de setembre-- es puguin construir totes les estructures d'Estat que no s'han fet en dos anys, mentre es debiliten estructures que ja existien en salut i gestió de l'aigua i es ven el patrimoni, enderrocant el sector públic i sense donar resposta a l'emergència social, mentre el deute segueix en nivells preocupants.

José Manuel Villegas (C's) també ha incidit en què aquests pressupostos no avancen en polítiques socials i no són útils per ajudar a la reactivació econòmica, i que les eleccions per al setembre no fan sinó "allargar l'agonia, la inseguretat jurídica i econòmica, que fa perdre oportunitats d'inversió", i continuar polítiques que perjudicaran la recuperació.

En línia amb la resta de l'oposició, David Fernández (Grup Mixt) ha recelat de la "comptabilitat creativa que torna a desembocar en resultats incerts, com ja va passar el 2014" amb les previsions de venda de patrimoni i concessions, i aquest any amb la negociació política, el que ha definit com un hipotètic senzillament impossible.

El conseller ha contestat que, ara mateix, el Govern espanyol és "arbitrari" respecte a la xifra de recursos que destina a les autonomies, i que el seu deure és fer pressió i negociar per aconseguir els ingressos que defensa que corresponen a Catalunya sense que explotin els seus pressupostos, ha afirmat.

"Em paguen, no per seguir les regles d'un sistema de les autonomies en desconstrucció, sinó per cobrir les necessitats dels catalans", ha recalcat, i ha afegit que s'ha de gastar el que s'ha de gastar, i cal lluitar per aconseguir els ingressos.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés