Actualitzat 17/08/2014 11:54

Hernando (PP) insta Mas a explicar el cas Pujol i critica el PSC per no investigar el 3%

Rafael Hernando, portavoz adjunto del Grupo Popular en el Congreso
EUROPA PRESS

"Alguns que passaven per molt honorables no ho eren tant"

MADRID, 17 ago. (EUROPA PRESS) -

El portaveu adjunt del grup popular al Congrés, Rafael Hernando, considera que és "important" conèixer les explicacions del president de la Generalitat, Artur Mas, sobre el cas Pujol, així com determinar la "responsabilitat" que ha tingut el PSC per no investigar "fins al fons" la denúncia que va fer el mateix Pasqual Maragall quan ostentava la Presidència de la Generalitat del cobrament de comissions "del 3 %", al·ludint a un suposat finançament il·legal dels nacionalistes.

"El senyor Mas ha estat una part de l'entramat polític de Catalunya molt important, no només ara sinó també en el passat, així que conèixer també les seves explicacions serà important", ha assenyalat en una entrevista concedida a Europa Press, després de destacar que també és "molt important" que "de manera prèvia" el Parlament tingui "constància fidedigna de què és el que ha estat succeint durant tant de temps".

En aquest sentit, el portaveu parlamentari popular ha defensat que cal arribar "fins al fons de tot aquest assumpte", per a la qual cosa cal, segons la seva opinió, que es creï una comissió d'investigació al Parlament com ha demanat el seu partit, i que l'expresident català Jordi Pujol doni explicacions perquè les que ha donat fins ara "són evidentment molt poc sostenibles".

"Estem veient com al llarg d'aquest temps estan sorgint testimonis d'empresaris que vinculen determinat enriquiment familiar i patrimonial a una xarxa de cobrament de comissions relacionada amb les obres públiques a Catalunya. I això em sembla extremadament greu", ha denunciat.

Per tot això, Hernando ha insistit que cal "aclarir tots els dubtes, arribar fins al fons de l'assumpte, conèixer perfectament què és el que ha succeït i donar les explicacions per assumir les responsabilitats oportunes".

Entre les "responsabilitats" que cal analitzar està, segons el diputat del PP, la del PSC, ja que tot i la menció al 3% que el llavors president català Pasqual Maragall va etzibar a CiU en un debat al Parlament, després "no es va voler arribar fins al fons de l'assumpte", segons Hernando.

ACLARIR "PER QUÈ ES VA TAPAR"

"Quan CiU va perdre les eleccions, el nou president Maragall va parlar que el problema real de Catalunya era el 3%. Desgraciadament van fer aquestes acusacions però no van voler arribar fins al fons. I crec que aquí també hi ha una responsabilitat del PSC, de determinar per què no es va voler arribar fins al fons de l'assumpte si és que es tenia constància que això era així, i per què es va tapar allò", ha argumentat.

Hernando s'ha preguntat si darrere d'aquesta intenció de "tapar determinats assumptes" es pretenia reforçar "la teoria del 'paradís o l'oasi català'", per fer veure que "mentre que a la resta d'Espanya apareixien símptomes de casos de corrupció que la Justícia perseguia i les formacions polítiques d'un o un altre signe denunciaven, allà mai passava res".

Preguntat sobre les acusacions que s'han abocat contra el PP i el PSOE d'haver tapat aquest assumpte a canvi dels pactes establerts amb CiU al Congrés, Hernando ha denunciat que l'esmentada acusació és una "insídia".

"Nosaltres no vam fer un pacte per tapar absolutament res, sinó senzillament per portar Espanya als ritmes de creixement i creació de llocs de treball que en aquell moment es van produir. Nosaltres hem perseguit sempre la corrupció, també fins i tot la que s'ha produït a vegades a les nostres pròpies files", ha defensat.

"CINISME ATROÇ" DELS QUE DONAVEN "LLIÇONS"

Alhora, el dirigent popular ha explicat que un altre dels motius pels quals cal analitzar tot el que ha succeït és "clarificar que determinades actituds o comportaments d'alguns que passaven per ser 'molt honorables'"no ho eren tant".

"Quan algú s'ha dedicat tota la seva vida a donar lliçons als altres i apareixen determinats comportaments, doncs concloem que aquesta presumpta supremacia a l'hora de fer comentaris o encarrilar la gent cap a un projecte, en el fons eren trufats no només per una terrible irresponsabilitat, sinó per un maniqueisme i un cinisme atroç", ha sentenciat.

En aquesta línia, ha assenyalat que "dóna la sensació que alguns estaven més preocupats pel seu patrimoni que realment pel que expressaven les seves manifestacions respecte a la pàtria". "Entre pàtria i patrimoni alguns han preferit el patrimoni", ha postil·lat.

Així, ha insistit que "hi ha gent que pot tenir la sensació que darrere de tot aquest discurs de patriotisme", el que en realitat hi havia era "un intent per trencar qualsevol element extern que pogués investigar sobre aquests assumptes".

MÉS "RAPIDESA I AGILITAT" EN LA JUSTÍCIA

Finalment, Hernando defensat la necessitat que, "amb caràcter general" els processos jurídics "que tenen a veure amb la corrupció" siguin "molt més ràpids i àgils", si bé ha negat que en el cas Pujol en concret "no hi hagi hagut diligència". "La Fiscalia està actuant i la policia porta investigant bastant temps sobre aquest assumpte. Jo no crec que no hi hagi hagut diligència", ha reiterat.

"Confio en els funcionaris de la Inspecció d'Hisenda i de la Justícia i en les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat per tallar i aclarir aquest cas de possible corrupció", ha postil·lat, per afegir, tot i això, que en general "la Justícia ha de ser ràpida, eficaç i eficient" perquè si els procediments "s'allarguen anys i panys", al final "les sentències quan arriben sembla que s'han produït a rengló del que han estat sentències prèvies per part dels ciutadans, que a vegades són equivocades".

Així i tot, Hernando ha defensat que "el que cal fer és seguir confiant en la Justícia" i evitar "comparar casos" que "no són comparables" per no "caure en injustícies". "L'important és que els ciutadans sàpiguen que al final les responsabilitats jurídiques acaben assumint-se, i quan aquestes no arriben de la forma que diligentment podrien haver arribat, sens cap dubte també les responsabilitats socials i polítiques", ha reblat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés