Publicat 12/01/2021 20:09CET

Hernández de Cos insisteix a combinar reformes estructurals i un procés de consolidació fiscal

El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, aquest dimarts en una sessió del Cercle d'Economia
CERCLE D'ECONOMIA

Defensa que permetrà potenciar els efectes expansius de les mesures de suport públic, que veu "encara necessàries"

BARCELONA, 12 gen. (EUROPA PRESS) -

El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha defensat una estratègia de política econòmica que incorpori ja l'aplicació de reformes estructurals i un disseny anticipat del procés de consolidació fiscal, i ha apostat per que els fons europeus ajudin a finançar-les.

Ho ha dit aquest dimarts en una sessió del cicle 'Espanya en el context geopolític de la pospandemia' organitzat pel Cercle d'Economia, en la qual han participat el professor d'Economia i Finances del Iese Xavier Vives, la consellera de Cosentino Isabel Martínez-Cosentino i la consellera del Banc d'Espanya Nuria Mas.

Considera que aquesta estratègia permetria potenciar els efectes expansius de les mesures de suport públic de curt termini, les quals veu "encara necessàries", i ha advertit que no se n'ha d'infravalorar l'impacte positiu.

En concret, ha defensat que aquesta estratègia generaria un impacte positiu sobre la credibilitat de la política econòmica d'Espanya, sobre les expectatives dels agents sobre la capacitat de creixement del país i sobre les decisions de despesa i inversió dels agents fins i tot en el curt termini.

Ha insistit que es tracta d'una crisi que requereix d'una política fiscal molt contundent "encara avui" i ha defensat que convé preservar el màxim intacte possible el teixit productiu que hi havia abans de la pandèmia.

De Cos ha constatat que hi ha hagut una socialització d'aquesta pèrdua a través de la política pressupostària, però ha defensat que des del punt de vista de les conseqüències per a l'endeutament i el dèficit fiscal, aquest suport pressupostari a la política fiscal ha estat positiu "perquè si no les conseqüències en termes de destrucció de teixit productiu havien estat significativament majors".

Sobre els fons europeus, ha assenyalat que han de seguir per finançar projectes d'inversió però ha advertit que també poden ajudar a finançar reformes estructurals.

"El principal 'handicap' per a la seva implementació té a veure amb l'existència de costos de transició. Aleshores fem servir també --crec que que es pot i és degut-- els fons europeus també per finançar també alguns d'aquests costos de transició".

SUBVENCIONS DIRECTES

Per això, ha defensat preservar l'impuls fiscal, però creu que potser els instruments ara han de canviar: "La línia de finançament de l'ICO ha estat absolutament fonamental, però ens trobem en una situació vuit, nou mesos després en què les empreses es troben molt més endeutades".

Davant el finançament de les possibles dificultats financeres que puguin tenir les empreses els propers mesos, per a De Cos "probablement no tingui sentit" seguir acumulant endeutament per a aquestes empreses i que això les acabi duent a la insolvència.

"Hem de pensar més en capitalitzacions directes o fins i tot en subvencions directes de les empreses. Potser cal canviar l'èmfasi dels instruments", ha afegit.

HARMONITZACIÓ FISCAL

Hernández de Cos ha sostingut que el federalisme fiscal té entre les seves preocupacions delegar els impostos que generen menys problemes des del punt de vista de la potencial descoordinació que es pot produir.

"Això és el que provoca que l'impost de societats no sigui un impost descentralitzat. Crec que que cal identificar aquells impostos que poden generar problemes de competència i evidentment harmonitzar-los completament", ha afegit.

Respecte als altres, per al governador del Banc d'Espanya és important reservar un marge d'actuació per part de les comunitats autònomes.

Contador

el més llegit

 1. 1

  Detingut per saltar-se un control policial a Banyoles

 2. 2

  Denuncien per maltractament animal l'amo d'un gos a Olot

 3. 3

  Deu detinguts per estafes a internet des de Terrassa

 4. 4

  Rescaten una dona atrapada en el seu cotxe per la caiguda d'una palmera a Barcelona

 5. 5

  Terrassa acollirà un festival de cinema sobre la importància de l'educació sexual

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés