Publicat 17/09/2021 13:20CET

Hernández de Cos diu que "pot ser necessari" que la inflació superi el 2% temporalment

El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, ofereix una conferència en línia sobre política monetària al campus de Barcelona de IESE Business School, a 17 de setembre de 2021, a Barcelona, Catalunya (Espanya)
David Zorrakino - Europa Press

Assegura que no es donen les condicions per apujar els tipus d'interès el 2023

BARCELONA, 17 set. (EUROPA PRESS) -

El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha assegurat que "pot ser necessari" que la inflació superi el 2% de manera temporal i moderada amb la finalitat de situar la mitjana en l'objectiu del Banc Central Europeu (BCE), que se situa en aquest 2%.

Ho ha assegurat en una trobada aquest divendres organitzada per IESE al seu campus de Barcelona, en la qual també ha participat la professora de l'escola de negocis i consellera del Banc d'Espanya, Núria Mas, com a moderadora.

La nova estratègia del BCE, que va fer pública al juliol, ha deixat enrere l'objectiu que la inflació se situï "pròxima però per sota del 2%", per situar-la en el 2% de manera simètrica, és a dir, que les desviacions cap amunt o cap avall són preses amb la mateixa consideració, cosa que, segons de Cos, fins ara no passaria.

Ha explicat que "amb un objectiu d'inflació pròxim però inferior al 2% cadascú entenia un valor diferent", que ha situat entre l'1% i l'1,99% i ha admès que la definició generava dificultats a l'hora d'assolir l'objectiu.

Ha assegurat que aquest objectiu era percebut com asimètric, fet que "afectava la política monetària" perquè les desviacions cap avall es percebien com menys problemàtiques que cap amunt.

PUJADA DELS TIPUS D'INTERÈS

Preguntat per l'audiència de l'acte, Hernández de Cos ha respost a l'article publicat aquest divendres pel 'Financial Times' en el qual s'assegura que el BCE podria incrementar els tipus d'interès el 2023, cosa que ha assegurat que "podria" passar, però que no es donen les condicions marcades amb el 'forward guidance' del mateix òrgan.

Ha recordat que el BCE ha apuntat que la pujada dels tipus d'interès es produirà quan es compleixin tres normes: "Que la inflació se situï en el 2% força abans del final del seu horitzó de projecció i de manera duradora en la resta d'aquest horitzó".

I la tercera és que "consideri que el progrés realitzat de la inflació subjacent està prou avançat per ser compatible amb una estabilització de la inflació en el 2% a mitjà termini".

CANVI CLIMÀTIC

Ha explicat que el canvi climàtic "és un dels grans 'hits'" de la nova estratègia del BCE, perquè el mateix canvi climàtic i la lluita per combatre'l generaran, literalment, efectes macroeconòmics rellevants, tant sobre l'activitat econòmica com sobre la inflació.

"Si pensem en el canvi climàtic com una externalitat negativa i la resposta és un impost perquè els agents econòmics reaccionin", l'impacte serà significatiu en els pròxims anys, ha destacat.

A més a més, ha assenyalat que aquests impostos penalitzaran algunes activitats, perquè afectarà els beneficis, mentre que d'altres en sortiran guanyant, cosa que és rellevant per a l'estabilitat financera.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés