Publicat 22/07/2015 16:24

Hereu creu que una xarxa espanyola de ciutats pot generar prosperitat i rebaixar tensions

SANTANDER, 22 jul. (EUROPA PRESS) -

L'exalcalde de Barcelona (PSC) Jordi Hereu ha defensat aquest dimecres a Santander que una xarxa espanyola de ciutats pot ajudar a generar prosperitat i rebaixar tensions, tot i que ha aclarit que els municipis no són la panacea de tot: "Si estem aquí és perquè hi ha un xoc d'identitats".

En una taula rodona celebrada durant la trobada 'Dilemas de la cohesión social en Espanya', que té lloc a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP) de Santander, ha considerat que "una de les fonts per la qual hem arribat" a la situació actual en les relacions entre Catalunya i Espanya és pensar que Espanya es vertebri només sobre un node.

Així, Hereu ha argumentat que el "creixent paper" de les ciutats "pot ajudar en part, sense ser una vareta màgica, a intentar treure conclusions en positiu" i ha reivindicat una Espanya que respecti la diversitat com un valor perquè sens dubte, així "tractarà millor la varietat de les ciutats", ja sigui amb un projecte federalista, com el que ha defensat aquest matí la dirigent socialista Carme Chacón en una roda de premsa amb motiu d'aquesta mateixa trobada, o no.

"Darrere d'això hi ha una gran concepció política. Per això m'agrada l'Espanya en xarxa, perquè expressa, en termes polítics, una Espanya plural", ha assegurat, i alhora ha apostat per repensar l'Espanya actual perquè tingui molts nodes, no només Barcelona i Madrid.

"Que Màlaga no progressi per a mi és un inconvenient molt important per al projecte que volem defensar a Barcelona", ha afirmat en presència de l'alcalde de Santander, Íñigo de la Serna, i del seu homòleg malagueny, Francisco de la Torre.

PAPER DELS ALCALDES PER TENIR "MENYS DEBATS NEURÒTICS"

L'exalcalde de Barcelona, que ha incidit que "diguem-ho clar, no agradava gens" ni a Barcelona ni a Madrid que la Ciutat Comtal tingués i fos la seu d'institucions de l'Estat, també ha reivindicat que a Espanya "li convindrà un paper més important dels alcaldes si volem evitar que aquests dilemes i debats entrin en una via de confrontació d'identitats o en un joc de suma zero".

"Per tenir menys debats entre neuròtics, no estaria malament el paper més emergent i protagonista de les ciutats", ha defensat, i alhora ha qualificat de "cras error" i "clamor al cel" que Barcelona no estigui connectada directament per mitjà de l'AVE amb ciutats com Màlaga i València, cosa que, segons la seva opinió, es deu a "una tesi política".

"Hem de posar racionalitat i en aquest sentit hi ha tesis urbanes que en el fons amaguen grans tesis polítiques", ha sostingut.

Alhora, sobre les noves alcaldies de Madrid i Barcelona, amb Manuela Carmena i Ada Colau al capdavant, Hereu ha assegurat que "seria una oportunitat molt interessant vertebrar un diàleg Madrid-Barcelona".

Tot i això, ha aclarit que té "dubtes raonables" sobre aquests dos nous governs municipals.

Alhora, ha defensat la tesi que hem retrocedit en la "unitat amb la qual tots ens sentim identificats" quan Barcelona va aconseguir ser la seu dels Jocs Olímpics amb el suport de tot Espanya.

"Per moltes raons no hem avançat, sinó que hem retrocedit", ha dit, per motius polítics.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés