Publicat 18/02/2018 12:24

Habitaclia demana més transparència en preus perquè tornar a la bombolla seria un "desastre"

El director general d'Habitaclia, Javier Llanas
HABITACLIA

   BARCELONA, 18 febr. (EUROPA PRESS) -

   El director general d'Habitaclia, Javier Llanas, ha apuntat a la necessitat de més transparència en els preus en el sector immobiliari, tant en el lloguer com en la compra, per ajudar el client a fer una elecció més segura, i per evitar tornar a la bombolla, la qual cosa al seu parer seria un "desastre".

   En una entrevista d'Europa Press, Llanas ha explicat que els preus del lloguer s'estan disparant en diverses ciutats europees, com Berlín i Barcelona, i ha indicat que el paper de l'administració és el de fer possible aquesta transparència de preus, protegint així al ciutadà.

    "Arriba un moment en què s'arriba a la frontera de la lliure competència, però tots estem d'acord en què alguna cosa s'ha de poder regular", ha assegurat Llanas, que ha indicat que no és sostenible que els preus per un mateix immoble pugin, per exemple, cada any un 30%, perquè això abocaria al "precipici".

   "Seria bo tenir més transparència, i l'administració té l'obligació de defensar al ciutadà. Ningú vol que el mercat peti d'aquí a dos anys perquè ja sabem el que passa. Tots ens hem picat els dits. Tornar al mateix és un desastre que no ens podem permetre", ha assegurat.

   Per això ha defensat l'índex de preus del lloguer impulsat per la Generalitat --"és necessari tenir alguna referència"--, si bé veu més complicat que l'índex, que actualment té un caràcter informatiu, pugui introduir en el futur sancions perquè no existeix una llei que li doni suport, i ha apostat per altres pràctiques, com augmentar el parc públic d'habitatge assequible.

   En el cas de Barcelona, Llanas ha lamentat que "el lloguer s'ha convertit en una bombolla extraordinària", sent els districtes de l'Eixample, Sarrià-Sant Gervasi i Ciutat Vella els que presenten rendes més elevades.

   Això ha desplaçat la demanda a altres municipis propers, com Badalona, Mataró i Santa Coloma de Gramenet, si bé això no ha comportat una baixada en els preus de lloguer de la ciutat catalana malgrat que es reduís el nombre de persones que buscaven pis a la capital, perquè seguia havent-hi demanda.

EFECTE 1-O

   En l'àmbit de la compra, Llanas ha indicat que la tendència del 2017 era d'una pujada d'un 20%, un efecte que es va rebaixar a l'octubre, coincidint amb la celebració del referèndum independentista català.

   Al seu parer, aquesta rebaixa "no ha anat malament", especialment en els tres districtes citats anteriorment: "Fins on s'hagués pogut arribar si cada any es creix a un 20%?", ha advertit Llanas.

   El portal, que des de 2017 forma part del grup d'anuncis classificats i d'ofertas de treball Schibsted Spain, gestiona uns 360.000 anuncis, entre habitatges, oficines, locals comercials, terrenys i altres tipus d'actius, dels quals 200.000 se situen a Catalunya, i 150.000 a la Comunitat Valenciana, Balears, Múrcia i Andorra.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés