Publicat 22/01/2015 12:55

Bárcenas, 574 dies a Soto del Real sense facilitar pistes sobre on són els seus diners de Suïssa

Luis Bárcenas
EUROPA PRESS

Ruz va denegar en cinc ocasions la seva posada en llibertat i la Sala Penal li va imposar una fiança de 200.000 euros després de tres negatives

MADRID, 22 gen. (EUROPA PRESS) -

L'extresorer del Partit Popular (PP) Luis Bárcenas ha restat 574 dies a la presó de Soto del Real (Madrid), per ordre del jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz, sense facilitar pistes durant aquest temps sobre el destí dels 48,2 milions d'euros que el gener del 2008 va arribar a acumular a dos bancs de Ginebra (Suïssa).

El jutge Ruz, que va enviar a la presó l'extresorer el 27 de juny del 2013, manté imputat Bárcenas al 'cas Gürtel' i a la peça separada en què investiga la suposada comptabilitat B del PP, que va ser "acreditada" tant per la Fiscalia Anticorrupció com per l'Advocacia de l'Estat, dependent del Ministeri de Justícia.

A la causa principal, esqueixada en una primera peça en la qual s'investiga la "primera època" d'activitats de la xarxa (1999-2005), la Fiscalia sol·licita per a l'extresorer 42 anys i mig de presó pels delictes d'apropiació indeguda, blanqueig de capitals, frau fiscal, suborn, falsedat documental i estafa processal en grau de temptativa.

A la seva dona, Rosalía Iglesias, que "no té ni per Coca-Cola", segons va declarar el passat 28 de maig l'exsenador del PP i amic del matrimoni Luis Fraga, la Fiscalia li reclama 24 anys i un mes de presó.

Els comptes de tots dos, el seu habitatge a Madrid i el seu xalet a l'estació d'esquí de Baqueira-Beret estan embargats des del juliol del 2013 per cobrir les responsabilitats civils que podrien afrontar en un eventual judici, que ascendirien, respectivament, a 43,2 i 6 milions, respectivament.

Això ha obligat que la fiança de 200.000 euros imposada per la Secció Quarta de la Sala Penal per garantir la submissió de Bárcenas a l'acció de la justícia hagi hagut de ser reunida per nou familiars, entre els quals hi ha els germans, nebots i cunyats i la sogra de l'extresorer.

EL RASTRE DELS DINERS

Durant els 19 mesos en els quals Bárcenas ha restat a la presó, el jutge Ruz ha intentat rastrejar tres transaccions a l'Uruguai per valor de tres milions d'euros que l'extresorer va fer entre abril i juny del 2009, dos mesos després que es produïssin les detencions dels capitostos de la trama, segons fonts jurídiques consultades per Europa Press.

Les dues primeres, d'un milió d'euros, van acabar a una societat anomenada Grupo Sur de Valores i la tercera, també per valor d'un milió, va anar a parar a Lidmel International. Segons una comissió rogatòria que les autoritats de l'Uruguai van remetre al jutge el juny passat, una part d'aquesta inversió --920.000 dòlars (679.733 euros)-- va ser repartida en 23 transferències a companyies de set països: Argentina, Estats Units, Xina, Hong Kong, Tailàndia, Índia i Gran Bretanya.

Es tracta de companyies dedicades a la distribució de dispositius GPS de la marca Garmin, la fabricació de recol·lectores agrícoles, articles de bijuteria, pantalles LED per a esdeveniments esportius, escenaris i aparells per a massatges, serveis de transport internacional de càrrega i lloguer i venda d'immobles.

FINAL DE LA INSTRUCCIÓ

El magistrat va donar per finalitzada la investigació el 26 de novembre passat, quan va transformar les actuacions en procediment abreujat, equivalent al processament, contra un total de 43 persones, entre les quals es troben els també extresorers del PP Álvaro Lapuerta i Ángel Sanchís. La Sala Penal, a més, va retirar del procediment l'empresari Enrique Carrasco perquè considera que els seus delictes es troben prescrits.

El principal revés que ha patit el procediment es va produir aquest mateix mes de gener, quan l'Oficina Federal de Justícia de Suïssa va negar al jutge Ruz la possibilitat d'utilitzar la informació bancària que li havia enviat en el marc del 'cas Gürtel' per acusar l'extresorer del Partit Popular (PP) Luis Bárcenas de delicte de frau fiscal. Aquest organisme va entendre que "les autoritats espanyoles no van oferir explicacions prou convincents" sobre les circumstàncies en les quals es va produir el frau fiscal atribuït a l'antic responsable de les finances populars.

CINC PETICIONS DE LLIBERTAT

Durant el temps en què Bárcenas ha estat a la presó, el seu advocat, Javier Gómez de Liaño, que va renunciar dilluns passat a continuar representant-lo, ha vist com el jutge Ruz rebutjava les seves peticions de posada en llibertat en cinc ocasions (setembre i novembre del 2013 i març, juny i desembre del 2014) i la Secció Quarta de la Sala Penal en tres més (juliol i desembre del 2013 i maig del 2014).

Al novè intent, els magistrats Ángela Murillo, Carmen Paloma González i Juan Francisco Martel van acordar una fiança de 200.000 euros, perquè consideren que la investigació es troba "ja finalitzada", el que disminueix el "risc de fuga".

En tot cas, Bárcenas tindrà l'obligació de comparèixer al Jutjat Central d'Instrucció número 5 cada dilluns, dimecres i divendres. A més, haurà de designar un domicili i lliurar el seu passaport, i tindrà prohibit abandonar el territori nacional.

Després del seu ingrés a la presó, Bárcenas va fer un gir a la seva estratègia de defensa el 15 de juliol del 2013 i va admetre l'autoria de la comptabilitat B del PP, que ha permès investigar, entre d'altres actuacions, si les obres de remodelació de Gènova es van pagar amb diners negres i operacions presumptament irregulars al PP de Castella-la Manxa, La Rioja i Pontevedra. El passat 10 d'abril va tornar a declarar davant del jutge per assenyalar que cada organització territorial disposava d'"una caixa B".

LA VIDA A LA PRESÓ

Bárcenas, que abans de la seva detenció mantenia un alt de nivell de vida amb continus viatges d'esquí a les estacions més cares dels Alps i sopars a restaurants de luxe, s'ha hagut d'acostumar aquests 19 mesos a viure amb un màxim de 80 euros a la setmana que únicament ha pogut gastar a l'economat de la presó.

L'extresorer va ser molt ben rebut a Soto del Real fins al punt que diversos companys de cel·la van arribar a descriure'l com "un heroi" i "una persona molt simpàtica". Segons fonts penitenciàries consultades per Europa Press, el juliol del 2013 Bárcenas va recórrer a una figura habitual a les presons que li fa arribar els purs que se sol fumar al pati, ja que no li agraden els que venen a l'economat.

El pitjor episodi viscut per Bárcenas a la presó es va produir el 31 de desembre del 2013, quan va haver de ser ingressat a l'Hospital Gregorio Marañón després de patir una urticària. Durant aquest trasllat va mantenir un enfrontament amb la Guàrdia Civil pel qual va ser sancionat sense passejos al pati.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés