Actualitzat 02/01/2014 12:33

L'Estat mantindrà "el pols reformista" sense "ajustos dolorosos"

Luis de Guindos
Foto: EUROPA PRESS

Assegura que el seu repte principal "és que la recuperació a Espanya bategui amb prou força perquè no hi hagi marxa enrere"

BILBAO, 2 (EUROPA PRESS)

 El ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, ha afirmat que el Govern espanyol mantindrà "el pols reformista", però "ja no hi haurà ajustos dolorosos". A més, ha assegurat que el seu repte principal "és que la recuperació a Espanya bategui amb prou força perquè no hi hagi marxa enrere".

   En un article titulat 'L'esforç recompensat', publicat al diari 'El Correo' i recollit per Europa Press, De Guindos recorda que s'acaba de creuar l'equador de la legislatura, però encara en queden dos anys més, "com a mínim, per afermar el que s'ha aconseguit".

   Després de destacar que "hi ha un consens general que els pitjor moments han quedat enrere", ha manifestat que, "a partir d'ara, es tracta d'assegurar que la millora que han anticipat els mercats arribi al conjunt de la població".

   "El pols reformista es manté, però ja no hi haurà ajustos dolorosos, sinó mesures perquè l'economia guanyi eficiència i competitivitat. I, sobretot, perquè sigui capaç de generar més feina i millor sense repetir els errors o excessos del passat", ha assenyalat.

   Segons la seva opinió, el Govern espanyol "ha aconseguit aturar l'hemorràgia", tot i que ha reconegut que "el malalt havia perdut molta sang". Per aquesta raó, ha assegurat que el seu repte principal "és que la recuperació a Espanya sigui capaç de bategar amb prou força perquè no hi hagi marxa enrere".

   En aquest sentit, ha subratllat que "les reformes que s'han fet fins ara no només han taponat la brutal sagnia". "Al mateix temps que evitàvem el 'rescat', posàvem les bases noves per a un creixement més sòlid, durador i amb més capacitat de creació de llocs de treball", ha asseverat.

   Així, ha subratllat que "no hi ha brots verds espontanis", sinó "un esforç de la societat espanyola que comença a veure's recompensat".

TRES FASES.

   Luis de Guindos ha recordat que les sortides de la crisi a Espanya sempre es produeixen en tres fases, així que, primer, es recupera el sector exterior, després la inversió i, finalment, el consum.

   Segons la seva opinió, s'ha superat la primera etapa i el 2013 s'aconseguirà un superàvit en el saldo exterior d'aproximadament un 2% del PIB, "la qual cosa indica que s'ha recuperat la capacitat de finançament respecte de l'exterior", que es tornen els deutes i que s'està en disposició de cobrir amb estalvi intern les inversions.

   "Espanya ha recuperat l'atractiu com a destí de la inversió estrangera, el turisme es troba en nivells rècord i els béns i serveis han guanyat quota de marcat en un context de creixement mundial baix", ha indicat.

   Per aquesta raó, ha asseverat que es tracta d'èxits "que cal mantenir perquè, a més de ser una assegurança contra crisis futures, constitueixen un model econòmic dinàmic, avançat, modern i competitiu" a què s'aspira. "Tenim les bases perquè així sigui, en especial amb la reforma laboral que es va abordar l'any passat i s'acaba d'actualitzar", ha afirmat.

   En aquesta línia, ha apuntat que, amb ella, s'ha aconseguit dotar de flexibilitat el mercat de treball "perquè l'única opció enfront de les dificultats hagi deixat de ser l'acomiadament", i perquè la moderació salarial "s'hagi traduït en millores de competitivitat per al conjunt de l'economia". "Gràcies a aquest esforç col·lectiu, s'han preservat llocs de treball en empreses multinacionals que, d'una altra manera, s'haurien deslocalitzat", ha assenyalat.

   De Guindos ha considerat que també cal mantenir la consolidació fiscal, la reducció del dèficit públic i la transparència en els comptes com a part de la cultura dels gestors públics "en tots els àmbits i per sempre".

   A més, ha remarcat que s'ha fet "un esforç molt important, en especial entre col·lectius com el dels funcionaris" i en aquest punt hi ha "la clau que Espanya es pogués finançar amb comoditat i a un cost inferior durant l'any passat". "Ha estat decisiu també perquè les empreses hagin pogut accedir als mercats amb normalitat", ha indicat.

   El ministre d'economia ha assegurat que "la lliçó està apresa" i cal complir amb els compromisos europeus. "Però la bona notícia és que ara podem fer-ho a un ritme molt més assumible en un context de recuperació econòmica", ha precisat.

SANEJAMENT I RECAPITALITZACIÓ FINANCERA.

   A més, ha apuntat que el tercer dels pilars és el sanejament i la recapitalització del sector financer. "Vam haver de demanar 41.300 milions d'ajuda europea a canvi de reformes normatives, plans de reestructuració i creació de la Sareb o 'banc dolent'. Ho vam fer a un cost i un termini excepcionals. Tot això, no només ha resolt els problemes de les entitats finalment nacionalitzades, sinó del conjunt del sector financer, que ara és més transparent i, per tant, més creïble", ha assegurat.

   Luis de Guindos creu que Espanya ha complert "la seva part", tal com "han reconegut els organismes internacionals, la coneguda com a 'troica', que han donat per conclòs el programa en el termini previst, el gener d'aquest any". "I hem donat la volta a les maneres de fer que van generar en bona part les crisis que afrontem entre tots", ha afegit.

   En aquest context, ha insistit que la reforma laboral, la consolidació fiscal i el sanejament del sector financer han permès arribar "fins aquí en les millors condicions per abordar el que queda per fer".

   Així, s'ha referit a la rebaixa de l'IRPF el 2015 "dins d'una reforma fiscal que permeti una eficàcia recaptatòria superior, primar l'estalvi i millorar l'equitat", a més de "recuperar el crèdit per als projectes viables d'inversió i consum d'empreses i famílies", i generar l'ocupació necessària, "en especial, perquè els joves tinguin un futur millor a Espanya".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés