Publicat 23/03/2019 11:24

La guerra contra Estat Islàmic obre un punt i apart amb la caiguda del seu últim reducte a Síria

Siria.- Más de 60.000 personas han huido del último enclave del Estado Islámico
UNICEF/UN0277723/SOULEIMAN / DELIL SOULEIMAN

L'organització perd el seu "califat" i torna a convertir-se en un grup terrorista itinerant, igualment perillós

MADRID, 23 març (EUROPA PRESS) -

Les Forces Democrtiques de Síria (FDS), grup de combatents rab-kurds recolzats pels Estats Units, han anunciat aquest dissabte que l'organització terrorista ha estat expulsada del que era el seu últim bastió territorial a Síria, la localitat de Baghuz, després d'una ofensiva final d'un mes.

La caiguda marca la fi de l'anomenat "califat", el territori controlat per l'organització a l'Iraq i Síria, i que en el seu apogeu va arribar a aconseguir un ter de tots dos pasos. La seva derrota a Baghuz redueix el grup terrorista a un conjunt de cllules itinerants, molt semblants a altres grups com Al-Qaeda, dedicades a l'execució d'atemptats.

Les FDS adverteixen en aquest sentit que la derrota d'Estat Islmic només té carcter "militar" i que dista, i molt, de ser completa.

REGNE DE TERROR

El califat, declarat el 2014 pel líder del grup, Abu Bakr al-Baghdadi en la mesquita de Mossul (Iraq), va ser el comenament d'un regnat genocida. Estat Islmic, entre altres atrocitats, és acusat de la matana de milers de persones de l'tnia religiosa yazidita a Sinjar (Iraq), d'esclavitzar més de 7.000 dones i nenes, i de massacrar a Síria centenars de persones de la tribu Sheitaat, per no esmentar els nombrosos atemptats, tant en tots dos pasos com a Occident, dels quals l'organització va assumir la responsabilitat.

La creació de la coalició internacional contra Estat Islmic va posar el grup terrorista a la defensiva. El 2016, les forces iraquianes van recuperar el control de Fallujah i les FDS, abanderades per les Unitats de Protecció Popular, van fer el mateix a la localitat siriana de Manbij.

Alarmada pels avanos dels kurds prop de la seva frontera, Turquia va llanar una ofensiva simultnia contra les YPG i contra l'organització terrorista. L'enemistat que separa les milícies kurdes i el Govern turc ser un dels principals obstacles en aquesta nova etapa que s'obre després de la recuperació de Baghuz.

Estat Islmic pateix el 2017 una cadena d'aclaparadores derrotes. Al juny perd el seu bastió iraqui de Mossul, la qual cosa porta les autoritats iraquianes a declarar la fi del seu califat a l'Iraq.

Al setembre, amb l'ajuda de Rússia -- la incorporació de la qual marca un punt d'inflexió en el conflicte --, l'exrcit siri expulsa Estat Islmic de Deir ez-Zor, recupera el control del riu Eufrates, mentre les FDS s'apoderen de la "capital" del califat, Raqqa.

L'any passat, el Govern siri va recuperar els enclavaments d'Estat Islmic a Yarmouk, en el sud de Damasc, i a la frontera dels alts del Golan ocupats per Israel. Les FDS van avanar per l'Eufrates fins al seu últim enclavament, el de Baghuz, on l'organització terrorista ha resistit durant mesos el que ha estat l'últim setge.

A pesar que la presa de Baghuz seria un punt d'inflexió en els vuit anys de guerra siriana, Estat Islmic segueix sent una amenaa en molts aspectes. Alguns dels seus combatents estan amagats en ciutats iraquianes o en el desert siri i amenacen amb una campanya insurgent per desestabilitzar el Govern.

UN POSSIBLE RESSORGIMENT

El Departament de Defensa dels Estats Units recorda que, Estat Islmic ja ha viscut en la clandestinitat, fa una dcada, com a filial siriana d'Al-Qaeda. El grup, en aquest moment, va esperar pacientment a recollir els fruits de la seva discreció mentre operava com a una organització terrorista "estndard", amb les seves habituals incursions armades i atemptats.

És un 'modus operandi' que el grup no ha abandonat mai i al que ha recorregut en el moment en qu veia perdre el control dels seus bastions. De fet, les 'cllules dorments' a l'Iraq han dut a terme nombrosos segrestos i assassinats per soscavar el govern de Bagdad.

Així, el Pentgon va publicar un informe el mes passat en el qual advertia que Estat Islmic ja estava regenerant les seves funcions i capacitats a gran velocitat a l'Iraq. "Si no s'aplica una pressió constant, és probable que Estat Islmic ressorgeixi a Síria en un termini de sis a 12 mesos i recuperi fins i tot un territori limitat", assenyala el document.

Les mateixes FDS han volgut cridar immediatament la calma.
"És un moment histric que hem estat temps esperant, igual que la comunitat internacional", ha declarat a DPA l'alt crrec de relacions exteriors del grup, Abdel Kareem Umer.

"Per aix no significa que hgim acabat amb Estat Islmic: ha estat una derrota militar. Hem acabat amb el seu estat, per les cllules dorments segueixen aquí, i la seva ideologia perviur durant anys a les zones que van governar", ha avisat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés