Publicat 21/01/2014 17:30

Guardiola (Banc Sabadell) creu que fins al 2016 no s'observarà un creixement en el crèdit

Jaume Guardiola (Banco Sabadell)
BANCO SABADELL

MADRID, 21 gen. (EUROPA PRESS) -

El conseller delegat del Banc Sabadell, Jaume Guardiola, ha assegurat aquest dimarts que el crèdit continuarà caient a Espanya, fins i tot el 2014, i fins al 2016 no s'observarà un creixement en el sistema de diferencials, tot i que ha matisat que haurà sectors que no tornaran a observar la mateixa activitat creditícia anterior.

Durant el IV Fòrum de Lideratge Turístic d'Exceltur, Guardiola ha assenyalat que Espanya es troba actualment en un període de normalització del crèdit, tot i que amb criteris de riscos més alts que els mantinguts abans de la crisi, amb un repunt de la demanda i de l'actitud inversora: "Som ambiciosos en la recuperació del crèdit i anem a estar ben servits".

El conseller delegat també ha manifestat que el sector bancari concedirà crèdits després d'una de les reconversions més importants de la indústria i que ha suposat la desaparició de les caixes d'estalvis, de llocs de treball i d'oficines bancàries, amb el consegüent deteriorament dels actius provisionals, el que ha portat a generar necessitats de provisions "molt significatives" i a dedicar capital a cobrir pèrdues.

Algunes d'aquestes opinions són compartides pel director general de CaixaBank, Juan Antonio Alcaraz, qui ha manifestat que la gana pel risc no s'ha perdut durant la crisi, i la limitació de les línies de crèdit sorgeix de la necessitat d'algunes entitats d'afrontar amb dificultats de liquiditat per donar préstecs, falta de capital o els dos factors.

Aquesta caiguda de l'oferta, sumada a un descens en la demanda del crèdit a Espanya i el procés de reestructuració al qual s'ha sotmès la indústria han provocat, segons la seva opinió, "que s'hagi col·lapsat el crèdit i el país hagi hagut de fer ajustos".

Alcaraz ha explicat que els marges diferencials del crèdit no baixaran en un futur pròxim mentre l'euríbor es mantingui en nivells històrics tan baixos i no es corregeixi fins al 3% com a mínim.

"EUROPA HA DEIXAT ENRERE EL PITJOR"

La banca espanyola considera que Europa va deixar enrere la recessió en el segon trimestre de 2013 després de sis trimestres consecutius de decreixement: "Europa ha patit molt, però ha deixat enrere el pitjor i mercats importants com nosaltres creixeran entorn del 2% aquest any", ha afirmat el director general per a Espanya i Portugal de BBVA, Jaime Sáenz de Tejada, que ha afegit que Espanya té un grau de confort bastant consistent.

Per reforçar la seva afirmació, Sáenz de Tejada ha ressaltat que el consum de les llars després de tres anys caient de manera "virulenta", s'ha recuperat i s'estima que tindrà un creixement del 0,1%.

"Les perspectives són raonablement positives", ha manifestat el directiu, qui ha avançat que el creixement podria situar-se aquest any pròxim al 0,9% mentre que el pròxim es rondarà entre l'1,5 % i el 2%.

"La dada positiva és que aquest aparent escàs creixement econòmic vindrà acompanyat d'un creixement de la feina molt important, més que en altres cicles de recuperació econòmica que hagi tingut Espanya", ha explicat el directiu.

EL TURISME, CREADOR D'OCUPACIÓ

Per la seva banda, el conseller delegat de Palladium Hotel Group, Abel Matutes, qui ha recordat que el turisme representa de manera directa l'11,5% del PIB d'Espanya i a més suposa el 12,5% del treball de manera directa, ha destacat que el sector ha sabut afrontar amb tres principals problemes de l'economia espanyola en aquest període de recessió: l'alt atur, el dèficit exterior enorme i el dèficit públic.

Una opinió compartida per Guardiola, qui considera que el sector turístic ha suposat una de les poques indústries que ha ajudat a reduir el dèficit públic; en aquesta línia, ha indicat que l'IVA suposa un descens en la competitivitat del mercat espanyol respecte a la resta de mercats, ja que suposa l'únic sector que no pot compensar aquest impost.

El turisme ha estat un dels únics sectors que ha creat treball en els temps de crisi, suposant el 15,5% dels llocs de treball del país creats de manera directa, i un dels principals elements que han contribuït a l'aconsegueixo d'un superàvit en l'economia del país. De fet, a l'entrada de divises a Espanya, 45.000 milions d'euros van correspondre al turisme el 2013, segons han remarcat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés