Actualitzat 21/4/2020 14:07:50 +00:00 CET

La Guàrdia Civil va demanar identificar notícies falses "que generin desafecció al govern"

Moncloa

MADRID, 21 abr. (EUROPA PRESS) -

L'Estat Major de la Guàrdia Civil, que dirigeix el general José Manuel Santiago, va demanar el passat 15 d'abril per correu electrònic que les comandàncies i unitats de l'institut armat identifiquessin notícies falses i desinformacions "susceptibles de generar estrès social i desafecció a les institucions del govern" en el marc de l'estat d'alarma.

El correu, al qual ha tingut accés Europa Press després que l'hagi avançat la Cadena Ser, detalla que la intenció de l'Estat Major és elaborar "un informe monogràfic" per analitzar-lo "amb el titular del departament ministerial". Fonts del Ministeri d'Interior asseguren que el ministre no ha donat cap indicació per rebre un informe sobre aquestes qüestions.

La comunicació interna no té un caràcter confidencial i és iniciativa del general Santiago, que diumenge, quatre dies després del correu, va generar una forta polèmica quan va dir en la conferència de premsa diària del gabinet tècnic a La Moncloa que una de les funcions de la Guàrdia Civil era "minimitzar el clima contrari a la gestió de crisi del govern".

En el correu electrònic del 15 d'abril es demana a les unitats que duguin a terme una "identificació, estudi i seguiment en relació amb la situació que ha creat la covid-19 pel que fa a campanyes de desinformació, així com publicacions per desmentir notícies falses susceptibles de generar estrès social i desafecció a les institucions del govern".

El cap de l'Estat Major de la Guàrdia Civil --que va substituir el director adjunt operatiu, Laurentino Ceña, després que donés positiu en la prova de covid-19-- demana a les unitats que reportin cada divendres tota la informació que estigui relacionada amb delictes informàtics, investigacions judicialitzades o per denúncies sobre vendes en línia de productes sanitaris com màscares.

En aquest sentit, l'Estat Major també fa referència a les "actuacions administratives i judicials" i reclama, a més a més, informació sobre el "bloqueig o tancament de pàgines web i de perfils de xarxes socials que s'utilitzen amb finalitats fraudulentes o delictives vinculades a la covid-19".

Aquest dilluns el general Santiago va rebre el suport del doctor Fernando Simón, principal assessor del Govern espanyol, i de la resta de tècnics del gabinet de crisi que es reuneix diàriament a La Moncloa. El comandament de la Guàrdia Civil va ser aplaudit després de fer referència als seus 40 anys de servei i de recordar que sempre treballa pel bé dels ciutadans, sense tenir en compte la ideologia.

Un dia abans el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va atribuir a un lapsus la referència del general sobre la tasca de "minimitzar el clima contrari a la gestió de crisi del govern", i la Guàrdia Civil també va emetre un comunicat per desvincular el monitoratge de les xarxes socials de qualsevol estratègia per censurar opinions crítiques.

el més llegit

 1. 1

  Lleida demana al Govern que traslladi a Sánchez la seva petició de regularitzar a persones sense papers

 2. 2

  L'Ajuntament de Barcelona impulsa un model híbrid de lloguer i masoveria per a veïns

 3. 3

  AMP.- Coronavirus.- El 83% de les residències de Girona no tenen casos confirmats ni sospitosos

 4. 4

  Plasticband assessora més de 200 empreses per transportar productes amb seguretat

 5. 5

  Coronavirus.- Collboni assegura que la reactivació a Barcelona ha estat "millor de l'esperada"