Publicat 05/04/2019 15:35

Gual defensa que CaixaBank sortir reforada amb les mesures que est prenent malgrat el seu "cost a curt termini"

Presentación en Valencia de los resultados de 2018 de CaixaBank
Enrique Palomares - Europa Press - Archivo

Preveu que Espanya creixer més que la zona euro el 2019 per demana reduir el deute públic i les reformes per millorar la competitivitat

VALNCIA, 5 abr. (EUROPA PRESS) -

El president de CaixaBank, Jordi Gual, s'ha mostrat aquest divendres "optimista" sobre el futur de l'entitat: "CaixaBank és una histria d'xit que es projecta al futur amb ambició i fonaments molt slids", ha assegurat.

"Malgrat una evolució menys favorable" durant el primer trimestre del 2019", pels tipus d'inters baixos, la "incertesa" que provoquen les tensions comercials amb els EUA o el Brexit, i de l'Expedient de Regulació d'Ocupació plantejada, Gual s'ha mostrat convenut que l'entitat sortir "reforada amb les mesures que est prenent dins del seu Pla Estratgic 2019-2021 encara que "tenen un cost a curt termini", ha adms.

Gual s'ha pronunciat en aquests termes durant la Junta d'Accionistes que s'ha celebrat al Palau de Congressos de Valncia, una trobada marcada per les negociacions de l'ERO que planteja l'entitat i que suposaria l'acomiadament de 2.157 treballadors (més del 7% de la plantilla), el tancament de 793 oficines (el 18% de la xarxa) i mesures de mobilitat geogrfica.

Precisament, a les portes del recinte s'hi han concentrat treballadors de l'entitat per mostrar la seva "indignació" per les mesures plantejades pel banc, i la seva protesta s'ha sentit durant l'acte.

En la seva intervenció davant de la Junta, que ha comptat amb un qurum del 65,3% del capital social, Gual ha fet una valoració "molt bona" del Pla Estratgic 2015-2018 en un "entorn extraordinriament complex" en el qual CaixaBank ha aconseguit "reforar el seu lideratge comercial".

Per als propers anys, el banc haur d'esforar-se en un "entorn de gran exigncia" de "creixement moderat" de l'economia mundial, ha dit, un "context positiu" per amb "incerteses" com són les tensions comercials amb els EUA o el Brexit, ha exemplificat.

En tot cas, augura que Espanya i Portugal creixeran "per sobre de la mitjana de la zona euro" el 2019 encara que queden "reptes pendents": reduir els nivells de deute públic, reprendre el camí de les reformes per seguir millorant la competitivitat i assentar les bases per a un creixement inclusiu, ha apuntat.

Gual s'ha referit també a la política monetria de la zona euro, en un moment en qu el Banc Central Europeu comena a replantejar-se la idonetat de mantenir la política de tipus negatius, una decisió que creu que "seria positiva i encoratjadora, perqu la situació que va provocar aquesta política, quan es temia una possible deflació, ja ha quedat superada", ha asseverat.

A més, el president de Caixabank ha apuntat a un "creixement del crdit modest" i ha assenyalat que la disminució de la rendibilitat dels dipsits segueix provocant el transvasament cap a productes d'inversió estables".

MÉS COMPETNCIA, MÉS PRESSIÓ, MÉS OPORTUNITATS

En aquest context, Gual ha avanat les "prioritats" de l'entitat per als propers mesos en qu vol reforar el seu paper com a "assessors de referncia " per als seus clients. L'entorn, ha dit, planteja "desafiaments" al sector financer com són "la revolució de les dades i la mobilitat en un món digital en el qual el client demana més immediatesa, personalització i preus baixos" i "sorgeixen models de negoci innovadors que fan la competncia més intensa cada vegada i pressionen els marges per també són una gran oportunitat per interactuar més amb els nostres clients".

També s'ha referit al "molt exigent i incert" marc regulatori per al sector, així com la regulació en matria de conducta en les prctiques comercials i protecció de dades. El "llistó est alt per complir expectatives facilitaria la recuperació de la confiana amb el sector financer". El model de banca socialment responsable est en el nostre ADN i és una font sostenible de generació de valor per a accionistes, clients, treballadors i el conjunt de la societat", ha assegurat.

REPARTIMENT DE MÉS DE 1.000 MILIONS ALS ACCIONISTES

Quant a les accions de Caixabank, el president de l'entitat ha comentat que encara que "el context de les accions del sector bancari no té l'evolució que ens hagués agradat", el Pla Estratgic 2015-2018 s'ha tradut en un "bon comportament" de l'acció, amb un retorn total, dividends inclosos, un 13% superior al dels bancs de l'Ibex-35 en aquest període".

També hi ha més volum d'accions en borsa, "el 2018 cinc vegades més gran que el 2007" que suposa el 56% del capital de l'entitat. Així, CaixaBank va distribuir al novembre del 2018 0,07/acció i ara a l'abril 0,10/acció, la qual cosa fa un total de 0,17/acció i suposa un repartiment global de 1.016 milions d'euros entre els accionistes, el 51% dels beneficis nets consolidats del 2018. Per al 2019 preveu repartir entre el 50-60% de beneficis nets consolidats, en un sol pagament anual.

Per la seva banda, el conseller delegat, Gonzalo Gortázar, --la reelecció del qual en el crrec ha aprovat aquesta Junta d'Accionistes--, ha ressaltat les "fites" aconseguides al llarg del passat exercici i que ha resumit en el "refor del lideratge en banca minorista i digital, una forta reducció d'actius problemtics i no estratgics i la consecució d'una rendibilitat adequada que ha passat del 3,4% el 2014 al 9,3% el 2018". A més ha ressaltat la reducció d'actius dubtosos en 3.000 milions d'euros i el descens de la morositat que ha passat del 6 al 4,7%.

Per als propers tres anys, Gortázar ha exposat les seves línies estratgiques, basades a consolidar el model d'oficina urbana Store --mínim 600 sucursals el 2021-- i una aposta pel model AgroBank en l'mbit rural, amb l'objectiu de "combinar especialització i horari ests amb proximitat i capacitat" i afrontar la "transformació digital". Pel que fa a la rendibilitat, ha reafirmat els objectius ROTE per sobre del 12% per a finals del nou Pla Estratgic.

El conseller delegat ha assegurat que a CaixaBank són "realistes" davant dels "desafiaments" que presenta el sector financer i tota l'economia "en procés de canvi profund pels canvis tecnolgics que han desembocat en un canvi de comportament dels clients" i en unes "condicions complicades pels baixos tipus d'inters".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés