Publicat 19/6/2019 12:26:11 +02:00CET

Gual (CaixaBank) demana entitats financeres responsables per millorar la "danyada" reputació dels bancs

APIE

SANTANDER, 19 juny (EUROPA PRESS) -

El president de CaixaBank, Jordi Gual, creu que l'única manera sostenible de millorar la "danyada" reputació dels bancs és comptar amb entitats compromeses èticament i socialment amb el seu entorn, és a dir, amb "entitats financeres responsables que es preocupin dels entorns en els quals operen".

Així ho ha assenyalat durant la seva intervenció a Santander en el seminari 'Les finances sostenibles i la seva importància en el futur de l'economia' organitzat per la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP) i l'Associació de Periodistes d'Informació Econòmica (Apie) i patrocinat pel BBVA.

En aquesta línia, ha posat l'accent que el sector s'enfronta a "grans reptes" i ha afirmat que "tots els esforços corren el risc de ser en va si no es reverteix la danyada reputació del sector".

De fet, ha ressaltat que és clau comptar amb diverses empreses que desenvolupin una funció social que vagi més enllà del pur negoci. En aquesta línia, ha assenyalat que les empreses socialment responsables són entitats que eviten el curtterminisme en les seves actuacions i que compten amb una visió a llarg termini en la definició dels objectius i prioritats estratègiques.

"Una visió a llarg termini té un clar impacte en els resultats econòmics, perquè es presenten millors resultats en volatilitat i el retorn total als accionistes", ha afegit, després de ressaltar que "orientar a llarg termini acaba sent millor també per als titulars de les accions".

El president de l'entitat financera ha posat en relleu que una visió curtterminista és "especialment nociva" per al sector de la banca. A més, ha assenyalat que les empreses amb una visió a llarg termini presenten millors resultats també en termes de creixement d'ingressos, de menor rendibilitat i d'un retorn total per als accionistes.

No obstant això, a part d'una visió a llarg termini, Gual ha ressaltat que també es necessiten entitats que es preocupin de tots els grups d'interès que participen en el procés de creació de valor a l'empresa.

"En un model de grups d'interès davant del model tradicional de maximització de valor per als accionistes, la companyia no només persegueix incrementar al màxim el patrimoni dels seus propietaris, sinó que es preocupa també per un conjunt més ampli de grups d'interès i fomenta una relació de confiança entre els accionistes, clients i el conjunt de les parts implicades en l'empresa", ha afegit.

D'altra banda, Gual creu que és important que les companyies incorporin objectius que tinguin a veure amb els desafiaments mediambientals i el progrés de la societat.

Respecte a CaixaBank, ha apuntat que s'ha reformulat la missió de la companyia per fer-la "més senzilla i més clara". "El nostre propòsit cada dia quan anem a la feina és contribuir al benestar financer dels clients i al progrés de tota la societat", ha subratllat.

Durant el seu discurs, ha afirmat que naturalment la maximització del benefici és important, però és "un mitjà per a un objectiu més ampli i profund que integra totes les metes que contribueixen i generen valor per a la seva empresa".

En ser preguntat sobre la idea que la població, en general, valora millor les entitats de les quals és client que el sector de la banca en general, Gual ha afirmat que constata aquesta declaració i que el seu objectiu és tenir un índex de satisfacció dels seus clients "molt alt".

"Ens interessa que els nostres clients i el conjunt de grups d'interès es desenvolupin positivament i estiguin amb nosaltres molts anys i la seva situació personal i familiar millori, i ens interessa també la reputació col·lectiva, però la millor manera d'actuar és fer-ho on tenim incidència: la nostra pròpia entitat", ha explicat.

D'altra banda, quan li han preguntat sobre si tornarien a implantar la seva seu a Catalunya, Gual ha ressaltat que quan es vagi concretant el futur, "el seu consell d'administració decidirà sobre aquesta qüestió".

el més llegit

 1. 1

  Coronavirus.- El CAP Els Hortes de Barcelona ha detectat 544 possibles casos durant la pandèmia

 2. 2

  Demòcrates demana un "govern d'emergència nacional" per superar la crisi del coronavirus

 3. 3

  Vergés veu possible unir les regions sanitàries de Barcelona i la seva àrea metropolitana

 4. 4

  Coronavirus.- Barcelona destina 1 milió per incentivar la rebaixa de lloguers comercials

 5. 5

  L'AMB reactiva l'aplicació d'aparcament metropolità