Actualitzat 25/6/2020 9:27:54 +00:00 CET

Guaidó acusa Zapatero de ser un "aliat" de Maduro: "No és un intermediari, ni un mediador"

Juan Guaidó durant una manifestació a Caracas
2020 GETTY IMAGES / GETTY IMAGES - Archivo

MADRID, 25 juny (EUROPA PRESS) -

L'autoproclamat "president interí" de Veneçuela, Juan Guaidó, ha acusat l'expresident del Govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero de ser un "aliat" de Nicolás Maduro a Veneçuela i actuar de manera "contrària a la democràcia". "No és un intermediari, ni un mediador, ni un home neutral", ha subratllat.

El president de l'Assemblea Nacional ha encapçalat una missiva que han signat diversos líders de l'oposició veneçolana en resposta a unes declaracions de Zapatero en les quals recalcava que, des que bona part de la comunitat internacional va reconèixer Juan Guaidó president interí fa gairebé un any i mig, "no s'ha complert res" i ara "l'oposició està més dividida, el Govern més reforçat i la població pateix".

En aquesta 'carta oberta al president Rodríguez Zapatero', els signants, onze membres de l'opositora Assemblea Nacional de Veneçuela, recorden a l'excap de l'executiu espanyol que ells són "la veu legítima del poble veneçolà" mentre que Maduro representa "una dictadura cada dia més decadent, abusiva i cruel" amb la qual ell "col·labora obertament".

"Per nosaltres només és un aliat de l'usurpador que ens oprimeix, que ens persegueix, que ens assassina", recriminen a Zapatero, que acusen de "legitimar els paranys del dictador per disfressar d'eleccions una autèntica farsa, prevista al desembre".

"Diu vostè que està a favor de la democràcia, Sr. Rodríguez Zapatero, però creiem que actua de manera contrària", defensen en la missiva que s'ha publicat en l'edició d'aquest dijous del diari 'El Mundo' i que ha recollit Europa Press.

En aquest sentit, qüestionen que hagi actuat com un "defensor de la democràcia" perquè no exigeix "que s'alliberin tots els presos polítics, que es permeti votar lliurement, s'estiguin dins o fora del país; que hi hagi una autoritat electoral neutral, no només maquillada per un parell de traïdors, un dels quals, per cert, negacionista de l'Holocaust, i que es permeti l'observació internacional".

"Toleraria vostè unes eleccions a Espanya amb el PSOE, el PP, Vox i Cs prohibits o perseguits?", es pregunten els membres de l'Assemblea Nacional Veneçolana, que incideixen que el Govern legítim de Veneçuela l'han reconegut més de 50 països, entre els quals Espanya per organismes com el Parlament Europeu i l'Organització d'Estats Americans.

En aquest sentit, "com a representants d'aquest Govern legítim", en la missiva que encapçala Guaidó subratllen que els qui accepten "eleccions legislatives" al desembre sense complir els mínims democràtics són "part de la dictadura".

"Seran els seus blanquejadors, de fet autèntics traïdors als seus compatriotes veneçolans que defensen la llibertat, la justícia i la democràcia", recalquen, després de subratllar que "fer qualsevol concessió és renunciar a principis essencials de la democràcia que només els antidemòcrates poden esbiaixar".

Igualment, Guaidó retreu a Zapatero que defensés que no seria bo que caigués el Govern de Maduro i advoqués per un pacte i unes eleccions legislatives i es pregunten què hauria fet el PSOE durant la dictadura franquista "si el règim hagués blanquejat unes eleccions falses i hagués permès votar només a alguns adeptes promoguts o protegits pel règim".

"No, Sr. Rodríguez Zapatero, com vostè suggereix nosaltres no volem ser reconeguts com els 'bons bons', davant dels 'dolents dolents'. Per nosaltres la distinció veritable és clara: és la que separa els demòcrates dels sàtrapes. Lamentem que vostè s'hagi situat, ja sense cap maquillatge, en la defensa dels segons", emfatitzen.

Contador