Publicat 28/6/2019 15:22:42 +02:00CET

Un grup de parlamentaris europeus demanen que Puigdemont, Comín i Junqueras ocupin els seus escons

Clara Ponsatí, Carles Puigdemont i Toni Comín, en videoconferència
EUROPA PRESS - Archivo

BARCELONA, 28 juny (EUROPA PRESS) -

Un total de 23 membres de l'assemblea parlamentària del Consell d'Europa han demanat a les autoritats espanyoles que l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, l'exconseller Toni Comín i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, puguin ocupar els seus escons al Parlament Europeu.

"Demanem a les autoritats espanyoles que deixin d'impedir que els diputats recentment elegits assumeixin el càrrec i que el Parlament Europeu doni suport a tots els membres electes perquè ocupin els seus escons al parlament", destaquen en un comunicat penjat en el web de l'assemblea parlamentària.

En aquest sentit, consideren que les autoritats espanyoles estan negant el dret democràtic dels tres electes per assumir el càrrec, i celebren també la iniciativa de 76 eurodiputats de cinc grups polítics que, el 17 de juny del 2019, van enviar una carta als membres de la Mesa del Parlament Europeu "perquè reconeguin i protegeixin els drets polítics".

També recullen que Puigdemont i Comín --que viuen a Brussel·les-- són "a l'exili a causa de procediments legals motivats políticament pel seu paper en el referèndum del 2017 sobre l'autodeterminació" de Catalunya, i que se'ls obliga a anar a Madrid per poder ser eurodiputats, la qual cosa comportaria el seu arrest.

Sobre Junqueras, recorden que el grup de treball sobre la Detenció Arbitrària de l'ONU va reclamar la seva posada en llibertat immediata, també la de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, en considerar-les "arbitràries, i en contrast la Cort Suprema espanyola va negar la possibilitat que abandonés la presó" per ocupar el seu escó al Parlament Europeu.