Publicat 28/09/2014 11:55

Un grup de militars presentarà a l'Assemblea de Podem les seves propostes per reformar les Forces Armades

Plantegen suprimir els cotxes oficials i els habitatges de càrrec i sotmetre a referèndum la participació en missions a l'exterior

MADRID, 28 set. (EUROPA PRESS) -

Un grup de militars entre els quals es troben efectius de tropa, suboficials i oficials han redactat un document amb propostes per reformar les Forces Armades que presentaran davant de l'Assemblea Ciutadana que farà Podem en octubre amb vista a incorporar-lo en un futur programa electoral. Entre els seus suggeriments, aquests uniformats plantegen la supressió de privilegis dins de l'Exèrcit, en el que inclouen els habitatges de càrrec i els cotxes oficials, o sotmetre a referèndum la participació d'Espanya en missions a l'exterior.

L'anomenat cercle de membres de les Forces Armades és un grup format per uns 25 militars però que va néixer abans que Podem comencés el procés de convertir-se en partit polític, si bé el cercle considera que la formació liderada per Pablo Iglesias suposa un "moviment de renovació" que s'obre a la "participació general" i per això presentarà les seves propostes a l'Assemblea.

Això sí, segons han explicat els membres del cercle a Europa Press, aquests militars no participen activament en les activitats ni són militants de Podem, ja que, a causa de la seva condició castrense, no els està permès entrar en política, tot i que consideren que això no els impedeix ser "simpatitzants".

A més, i tot i haver inclòs el nom de Podem en la seva denominació, "no és clar" que aquest grup en concret vagi a ser "la veu de Podem a les propostes de defensa", tot i que han deixat clar que estan sent "valorats molt positivament" a la plataforma de debat en línia Plaza Podemos.

SUPORT DE "CENTENARS" DE COMPANYS

Tot i que de moment només són 25 persones les que formen part activa d'aquest grup, asseguren que han rebut "centenars de missatges" de suport de companys de files, "molts d'ells militars que tenen por de participar directament en el grup per por que que els identifiquin". Tot i això, alguns els envien les seves pròpies propostes per reformar les Forces Armades.

"Podem és una eina política al servei de la ciutadania i per això creiem que és bona per als nostres propòsits. Cap membre del cercle és militant ni és representant ni té activitat política; només som un grup de ciutadans d'uniforme que volem crear un espai de debat i canviar certes coses en la institució en la qual treballem i respectem", expliquen.

Sense deixar de creure que "l'Exèrcit cal avui", aquest grup de militars ha redactat una sèrie de propostes per portar a terme un "canvi democràtic" en les Forces Armades. "Proposem un Exèrcit modern i més democràtic, on tots i totes siguem ciutadans i ciutadanes, i que els drets com a ciutadans i ciutadanes estiguin sempre per davant del que decideixin les elits militars i les seves famílies", indiquen.

ACABAR AMB ELS "PRIVILEGIS DE LA CASTA MILITAR"

Es tracta, en resum, de "millorar el funcionament d'un organisme públic, evitar el malbaratament i impedir la corrupció, en gran i en petita escala", primer identificant els "problemes de manca de drets" i els "privilegis de la casta militar" i la millora de les "condicions laborals". Segons la seva opinió, "aquest acte de transparència i auditoria és més patriòtic que enarborar banderes".

El cercle de membres de les Forces Armades proposa, en primer lloc, la "supressió de privilegis dins de l'Exèrcit", eliminant per a això els habitatges de càrrec i els cotxes oficials, així com acabar amb els "rols de superioritat/subordinació entre escales i llocs de treball".

També planteja el final del règim disciplinari perquè les sancions militars siguin "administratives i amb totes les garanties legals", com passa amb altres cossos com la policia, a més de la "supressió de la justícia militar".

A l'apartat de transparència i corrupció del document de propostes, recollit per Europa Press, el cercle reclama un "major control de la despesa pel que fa a l'ús de material militar o diners públics per a gaudi personal", i un més "control de la contractació pública" i "limitar les externalitzacions al màxim".

SUPRIMIR L'ESCOLA DE SUBOFICIALS

Una de les reformes més importants que proposen aquests militars és suprimir l'escola de suboficials". Tot i que consideren aquesta figura "necessària" dins de les Forces Armades, creuen que la categoria s'hauria d'adquirir en un "curs d'adaptació a les noves tasques" perquè l'existència d'una acadèmia "fa que la tropa a penes pugui ascendir a un nivell efectiu realment i crea grans abismes diferenciadors dins de l'Exèrcit".

Pel que fa a les missions militars internacionals, el cercle opina que caldria limitar el número i l'objectiu de les operacions, a més de sotmetre a referèndum la participació de les Forces Armades en les mateixes. També creu que els ciutadans haurien de poder elegir el cap dels Exèrcits.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés