Actualitzat 17/03/2021 12:12 CET

El Grup ICF finança 3.781 empreses per 1.329 milions d'euros el 2020

El conseller delegat de l'entitat financera ICF, Víctor Guardiola, en la presentació dels resultats del 2020.
ICF

El finançament contribueix a mantenir i crear prop de 123.500 llocs de treball

BARCELONA, 17 (EUROPA PRESS)

El Grup ICF va finançar 3.781 autònoms, empreses i entitats per un import total de 1.329 milions d'euros durant el 2020, segons ha explicat en una roda de premsa telemàtica aquest dimecres el CEO de l'entitat financera, Víctor Guardiola.

En l'àmbit del capital de risc, l'entitat ha compromès 33,5 milions d'euros en fons de capital de risc, principalment en els àmbits de ciències de la salut i dels sectors digital, tecnologia i innovació.

D'aquest volum total, 1.046,1 milions d'euros s'han formalitzat a través de l'Institut Català de Finances (ICF) i 282,9 milions d'euros a través d'Avalis de Catalunya.

AJUTS A 3.013 EMPRESES PER LA COVID

El conseller delegat ha expressat que es pot qualificar l'exercici com a "brillant" en un any marcat per la crisi de la pandèmia en què s'han diversificat i complementat les fonts de finançament i impulsat més línies de préstecs per donar suport al teixit empresarial.

El finançament que ha atorgat el Grup ICF el 2020 també ha contribuït a mantenir i crear prop de 123.500 llocs de treball, mentre el 97% dels préstecs atorgats s'han destinat al col·lectiu d'autònoms i pimes.

Guardiola també ha explicat que el 68,4% del finançament atorgat s'ha destinat a fer front als efectes econòmics de la covid-19 amb 909,2 milions d'euros a 3.013 empreses, la qual cosa ha portat a "doblegar tant el nombre d'empreses finançades com el volum total de finançament atorgat" respecte a l'any anterior.

Guardiola ha afegit que encara no s'ha atorgat la totalitat dels ajuts que va activar el Govern per pal·liar els efectes de la covid-19 en l'economia, dotades per 1.000 milions d'euros a través de línies de crèdit, "perquè no totes les empreses que les demanen són elegibles perquè no compleixen tots els requisits" i que encara es poden continuar fent operacions.

AJUTS PER SECTORS

Per sectors, un terç del finançament del Grup ICF s'ha destinat al comerç, el turisme i el transport amb 427,9 milions d'euros (32% del total), tres dels sectors més afectats per la crisi.

Les indústries manufactureres han obtingut 373,5 milions (28%); les empreses i entitats de serveis, 178,4 milions (13%); l'àmbit cultural, d'educació i esports, 88,3 milions d'euros (7%); mentre que el sector de la construcció i l'obra pública han obtingut 83,5 milions (6%).

SUPORT A L'ECOSISTEMA EMPRENEDOR

Segons ha explicat el conseller delegat, la crisi de la covid-19 ha tingut "un fort impacte" en l'ecosistema emprenedor, pel qual l'ICF ha engegat diverses mesures de suport, com l'ajornament del pagament de quotes o la reestructuració de més d'una vintena d'operacions amb l'objectiu d'ajustar el calendari de pagaments a la situació actual.

Concretament, durant el 2020 s'ha invertit en 32 empreses emergents amb 2,3 milions d'euros, principalment en el sector de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) i l'i-commerce.

RESULTAT DE 5,4 MILIONS

L'ICF ha tancat l'exercici 2020 amb resultats nets de 5,4 milions d'euros --"sensiblement per sota dels 29,2 milions de l'any anterior"-- després d'aplicar una política prudent en matèria de classificació de riscos en vista de la incertesa de la pandèmia i de destinar 10,4 milions a provisions extraordinàries, segons ha explicat Guardiola.

L'ICF ha obtingut un coeficient de solvència del 43,8% el 2020 i un índex de cobertura dels actius dubtosos del 130,9%, "per damunt tant dels mínims que exigeix la normativa de les entitats de crèdit com de la mitjana sectorial".

La ràtio de mora ha estat d'un 6,2% el 2020, inferior al 6,6% obtingut l'any anterior, cosa que el conseller delegat ha atribuït a l'increment de la cartera "que fa baixar les dades de manera matemàtica".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés