Publicat 8/7/2019 15:02:14 +02:00CET

El Grup de Defensa del Ter veu "insuficient" el nou decret de dejeccions ramaderes

Estudi Grup de defensa del Ter sobre nitrats en fonts d'Osona
GDT - Archivo

BARCELONA, 8 jul. (EUROPA PRESS) -

El Grup de Defensa del Ter ha titllat d'"insuficient" el nou decret de la Generalitat sobre les dejeccions ramaderes i l'ampliació de granges, i ha demanat enfocar els esforços a un canvi del model més que fer servir mesures que ja han estat proposades i que, segons afirmen, no han donat resultat, segons ha dit aquest dilluns en un comunicat.

El decret de dejeccions ramaderes va ser aprovat per la Generalitat el 3 de juliol amb l'objectiu de gestionar els excrements de les explotacions ramaderes, i prohibeix 66 municipis ampliar les seves granges i adquirir més bestiar durant els propers dos anys.

El Grup ha afirmat que seguir considerant el purí com un abonament és un "error" perquè les plantes no assimilen el nitrogen que produeix, i acaba filtrant-se en les masses d'aigua subterrànies i superficials, la qual cosa suposa un gran problema de contaminació --actualment un 41% de l'aigua subterrània a Catalunya està contaminada, afirma--.

L'organització considera també "tardana i escassa" l'acció de prohibir l'ampliació de granges a causa de la magnitud del problema, que va començar a sorgir fa més d'una dècada, moment en el qual s'hauria d'haver regulat aquest desplegament de granges pel territori i que ha acabat causant situacions com la qual viu Osona, que té el doble de porcs que el territori pot suportar, segons el grup.

UN MODEL "INSOSTENIBLE"

A més, ha criticat el model ramader de Catalunya, que necessita un "control efectiu i real" per parar l'abocament d'excrements --sobretot del sector porcí-- que contamina el terreny i les masses d'aigua.

També ressalten la tendència a la concentració d'explotacions porcines, que estan acabant amb la petita ramaderia, passant a un monopoli de les grans empreses que competeixen per la producció de la "carn més barata", i que estan promovent un model d'exportació que no se sosté perquè malgrat produir carn, no es produeix el pinso del bestiar.

El grup creu en els esforços de la Generalitat --qui ha unit diverses diputacions per aprovar aquest decret-- però pressiona per a un canvi del model que en un futur permeti "arribar a la sobirania alimentària" i per ser sostenible de cara a les futures generacions.