Publicat 17/01/2014 10:58

Griñán: "Catalunya seria molt menys sense Espanya i Espanya hi perdria molt sense Catalunya"

José Antonio Griñán
EUROPA PRESS

SEVILLA, 17 gen. (EUROPA PRESS) -

L'expresident de la Junta d'Andalusia i president del PSOE, José Antonio Griñán, considera que "Catalunya seria molt menys sense Espanya i Espanya hi perdria molt sense Catalunya".

En un article d'opinió amb el títol 'Catalunya: raons per entendre'ns', publicat aquest divendres als diaris del Grup Joly i recollit per Europa Press, Griñán afirma que quan sent argumentar el president de la Generalitat, Artur Mas, i la majoria dels qui impulsen la independència de Catalunya, li sembla estar sentint "no només una clara voluntat de separar-se", sinó també un reconeixement d'Espanya.

"Perquè, al plantejar la seva demanda de separació, no preveuen l'oportunitat, ni tan sols la possibilitat, de deixar de conservar tot allò que representa Espanya per Catalunya; tota aquesta fortalesa que els aporta la realitat de, diguem-ne, la seva triple ciutadania: catalana, espanyola i, per espanyola, europea de la UE", segons Griñán.

Afegeix que sent el discurs de separació i hi veu una "excel·lent exposició, fins i tot defensa, del que Espanya significa per Catalunya: l'absència de barreres aranzelàries; la lliure circulació de persones, béns i serveis; el lliure establiment d'entitats financeres; la ciutadania que ens dóna la pertinença d'Espanya a la UE, o la caixa única de la Seguretat Social", realitats, segons la seva opinió, "que agradaria de conservar encara després d'assolir la independència".

Segons l'expresident andalús, el mateix camí de l'autodeterminació ha portat a fer palès que, en les relacions entre Catalunya i la resta d'Espanya no hi ha, "ni de bon tros, un espoli". D'aquí l'evidència dels perjudicis que suposa prescindir de tot allò que significa formar part d'Espanya.

Per Griñán, si aquest discurs de 'me'n vull anar sense deixar de quedar-me' simplifica la realitat i impedeix mesurar racionalment la qüestió, no és gens diferent d'un altre discurs alternatiu que, des de l'unitarisme, "pretén plantar-li cara; el que s'envolta de la simbologia i aspira a uniformar Catalunya, banalitzant aquesta realitat indissoluble que és la diversitat".

"Es tracta també d'un escamoteig que acaba portant el debat al territori de les passions on mai es concilien les diferències", apunta a l'article.

Segons la seva opinió, estem davant d'"un problema que no es resoldrà apel·lant a la força i a la col·lisió entre dues posicions oposades".

Griñán fa evident el problema d'un finançament autonòmic mai ben resolt, una reforma estatutària que "ha obert ferides innecessàries", un Títol VIII de la Constitució, bona part de articles del qual han perdut vigència, o que les singularitats de Catalunya "no poden estar en permanent impugnació des del centralisme".

Pel president del PSOE, si estiguéssim disposats a tractar profundament tots aquests problemes pensant en el conjunt i "sense demagògies de greuges i enfrontaments, probablement faríem el camí precís per fer del el nostre un país més habitable, és a dir, per fer més Espanya, que és del que caldria que es tractés".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés