Publicat 04/05/2021 13:00CET

Grifols guanya 129,9 milions fins al març, un 30,3% menys

Archivo - Arxiu - Fàbrica de Grifols a Parets del Vallès (Barcelona).
EUROPA PRESS - Archivo

La inversió total en R+D+I va ser de 70,7 milions d'euros

MADRID/BARCELONA, 4 maig (EUROPA PRESS) -

Grifols va registrar un benefici net de 129,9 milions d'euros durant el primer trimestre d'aquest any, la qual cosa suposa un descens del 30,3% respecte a l'any passat, en un context marcat per la crisi sanitària de la covid-19, segons ha informat la companyia a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

La xifra de negoci es va situar en 1.184,7 milions d'euros el primer trimestre del 2021, la qual cosa representa un descens del 0,9% i del 8,4% tenint en compte l'impacte per tipus de canvi.

En el context actual de pandèmia, Grifols manté els seus nivells operatius el primer trimestre del 2021, i limita l'impacte de la covid-19 gràcies a la contribució dels nous productes, els continus esforços per incrementar les donacions de plasma, la gestió dels inventaris i l'ampliació de la capacitat d'obtenció de plasma.

El resultat brut d'explotació (Ebitda) es va situar en 322 milions d'euros excloent l'impacte per tipus de canvi i suposa el 25,1% dels ingressos, mentre que el marge brut se situa en el 45%.

Durant els tres primers mesos de l'any, Grifols va destinar 70,7 milions d'euros, el 6% dels ingressos, a projectes d'R+D+I, una cartera orientada al tractament de malalties més enllà de teràpies derivades del plasma, amb un important esforç per integrar i desenvolupar els projectes Alkahest i GigaGen.

El deute financer es va situar en 6.200 milions d'euros --excloent l'impacte de l'IFRS 16--, i el ràtio de deute financer net sobre Ebitda, en el 5,1x, després de la compra de BPL, Kedrion i Alkahest i GigaGen per un total de 505 milions.

Grifols assegura que compta amb els recursos i la liquiditat per complir amb totes les seves obligacions a curt i mig termini, perquè les seves posicions d'efectiu el 31 de març eren de 381 milions d'euros, a les quals cal sumar línies de crèdit no disposades per un import d'aproximadament 672 milions.

OBTENCIÓ DE PLASMA

El pla d'expansió de l'empresa amb la finalitat d'obtenir més plasma va continuar durant els tres primers mesos de l'any amb la compra de diversos centres, la qual cosa ha permès ampliar la capacitat en 1,4 milions de litres de plasma addicionals l'any.

L'obtenció de plasma a Alemanya va evolucionar de manera positiva durant el període i actualment els volums són superiors als del 2019 i 2020.

Als Estats Units també hi va haver una recuperació de les donacions gràcies a l'avanç dels plans de vacunació i la relaxació de les restriccions.

Grifols actualment compta amb una xarxa de 351 centres de plasma --296 als Estats Units i 55 a Europa--, la qual cosa assegura que representa "un important avantatge competitiu" per expandir i diversificar l'accés a aquesta matèria.

PER DIVISIONS

La divisió de Bioscience es va veure afectada pel descens en l'obtenció de plasma durant el segon i tercer trimestres del 2020 i els seus ingressos es van situar en 901,3 milions d'euros, un 5,6% operatiu menys que en el mateix període del 2020.

La divisió Diagnostic va augmentar els seus ingressos un 28% operatiu, fins als 203 milions d'euros, especialment per les vendes del test molecular per detectar la covid-19, el creixement subjacent relatiu a l'anàlisi virològic per tecnologia NAT i les vendes de proteïnes recombinants per produir immunoassaigs de diagnòstic.

Al seu torn, Hospital va millorar un 4,3% operatiu, fins als 31,2 milions, i Bio Supplies, va retrocedir un 4,9% operatiu, fins als 56,3 milions, per una venda més baixa de plasma a tercers.

OPERACIONS CORPORATIVES

Durant els tres primers mesos del 2021, Grifols va tancar la compra de 32 centres de plasma als Estats Units, 25 dels quals a BPL Plasma per 370 milions de dòlars, i la resta a Kedrion per 55 milions de dòlars.

Totes dues operacions es van dur a terme amb recursos propis, sense emetre deute, i se sumaran a l'obertura d'entre 15 i 20 centres de plasma durant aquest any, comptant els que se situaran a Egipte després de l'acord amb el Govern egipci el novembre del 2020.

Grifols també va tancar l'adquisició del 56% restant de GigaGen per 80 milions de dòlars, que ha aportat una cartera diversificada de projectes de desenvolupament d'anticossos policlonals recombinants.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés