Actualitzat 18/09/2023 13:16

El Govern xifra en 20.772 milions el dèficit fiscal català el 2020 i en 21.982 milions, el 2021

La consellera d'Economia i Hisenda de la Generalitat, Natàlia Mas, al costat de la sotsdirectora de finançament i sostenibilitat financera, Montserrat Bassols
EUROPA PRESS

Natàlia Mas diu que equival al 50% dels pressupostos de la Generalitat

BARCELONA, 18 (EUROPA PRESS)

La Generalitat ha xifrat en 20.772 milions el dèficit fiscal de Catalunya amb el sector públic estatal el 2020 i en 21.982 milions, el 2021, segons el flux monetari.
 
Ho ha explicat aquest dilluns en una roda de premsa la consellera d'Economia i Hisenda de la Generalitat, Natàlia Mas, al costat de la sotsdirectora de finançament i sostenibilitat financera, Montserrat Bassols.
 
Segons el càlcul de la Generalitat, aquest dèficit va representar el 9,8% del producte interior brut (PIB) català el 2020 i el 9,6% del PIB el 2021.
 
Bassols ha detallat que el 2020, els ingressos aportats per Catalunya --incloent la imputació del dèficit públic-- van ser de 72.216 milions, el 19,3% del total i màxim històric, i les despeses rebudes van ser de 51.444 milions, el 13,7% del total.
 
El 2021, els ingressos aportats van ser de 75.436 milions d'euros, el 19,2% del total, mentre que les despeses van ser de 53.454 milions, el 13,6% del total.
 
Mas ha dit que el 2020 i 2021 són el tercer i quart any de la sèrie històrica --iniciada el 1986-- amb un percentatge més gran sobre el PIB, i que el dèficit per càpita va ser de 2.831 euros per habitant de Catalunya.
 
MANCA DE TRANSPARÈNCIA
 
Mas ha lamentat que "no és fàcil" fer els càlculs, a banda de la política d'opacitat amb manca de transparència i rendiment de comptes de l'Estat, ha dit textualment.
 
Ha assenyalat que el dèficit fiscal calculat equival al 50% del pressupost de la Generalitat per a aquest any i a la suma dels recursos dels departaments de Salut, Educació i Drets Socials.
 
"Això vol dir una pèrdua de recursos per a tots els que viuen a Catalunya", ha explicat, i ho ha definit com, textualment, un ofec financer sostingut, injust i deliberat.
 
La consellera ha definit la situació com "un càstig per a tots els que viuen a Catalunya" i la suma de diversos greuges, entre els quals ha dit que hi ha un model de finançament caduc o l'incompliment d'inversions en infraestructures.
 
"XIFRES ESCANDALOSES"
 
La consellera ha definit les dades com "xifres escandaloses que es mantenen des de fa massa temps" i ha demanat que els debats sobre fiscalitat es lliguin al del dèficit fiscal.
 
Segons ella, "parlar només d'impostos ignorant el que els catalans perden pel dèficit fiscal és fer trampa" i ha assegurat que Catalunya no està en el tram més elevat de cap figura impositiva tot i que estigui en els trams alts de pressió fiscal.
 
A més a més, ha reclamat una relació bilateral de l'Estat amb Catalunya en finançament i que el Govern central proposi un nou model.
 
Contadorwww.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2023 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés