Actualitzat 24/08/2014 11:38

El Govern valora ampliar la vigència de la moratòria dels desnonaments, que acaba al novembre

De Guindos asegura que la creación de empleo en 2015 sea "el doble" que en 2014
EUROPAPRESS

De Guindos no veu necessaris nous incentius al consum, però sí reformes per simplificar els tràmits burocràtics i administratius

MADRID, 24 ago. (EUROPA PRESS) -

El Govern valora la possibilitat d'ampliar la vigència de la moratòria de les execucions hipotecàries, que acaba el mes de novembre vinent, tenint en compte que aquesta mesura "continua sent necessària" segons el parer del ministre d'Economia, Luis de Guindos, per a qui les mesures adoptades fins ara per protegir als deutors hipotecaris de bona fe en situació d'insolvència sobrevinguda estan tenint "un impacte positiu".

En una entrevista concedida a Europa Press, el ministre d'Economia assegura que l'executiu està "atent" a l'evolució dels desnonaments que, segons les últimes dades del Banc d'Espanya, van caure un 8,87% l'any passat en relació amb els habitatges habituals, tot i que es van incrementar en termes generals. També es van reduir un 57% les entregues judicials amb intervenció de la policia.

Tot i això, durant 2013 encara s'han produït gairebé 39.000 llançaments de l'habitatge habitual, el que, segons l'opinió del ministre, fa que "continuï sent necessària" mantenir mesures com la moratòria de dos anys que s'ha aprovat mitjançant decret llei el novembre de 2012 i que, per tant, 'caducarà' en a penes tres mesos. "Valorarem la situació i si continua sent necessària, que jo crec que continua sent-ho, per descomptat s'estendrà la seva durada", ha afirmat De Guindos sobre aquesta qüestió.

En el mateix sentit, l'executiu "continuarà estenent l'horitzó temporal" d'altres mesures que ha adoptat en els últims dos anys per fer front a aquest problema, com el Codi de Bones Pràctiques Bancàries, que permet als deutors insolvents accedir a reestructuracions de deute, quitances o fins i tot la dació en pagament, així com a lloguers socials.

Mesures que, segons el parer del titular d'Economia, "estan tenint un impacte favorable" a la llum de les dades "positives" que es van obtenint. "Per tant, mentre es donin aquestes circumstàncies (de dificultats per afrontar el pagament de la hipoteca), el Govern continuarà estenent l'horitzó temporal de les mesures. Tenim una predisposició absolutament favorable, tot i que encara no tenim presa cap decisió", ha afegit.

VENDA SENSE DEUTE ABANS DE LA LIQUIDACIÓ

El que sí se sap ja és que en el decret llei de modificació de la Llei Concursal que el Govern aprovarà, previsiblement, en el primer Consell de Ministres després de les vacances, que es farà el 29 d'agost, s'inclourà el canvi a la Llei d'Enjudiciament Civil requerit pel Tribunal de Justícia de la UE perquè els deutors puguin optar a presentar recurs contra una sentència desfavorable com ja poden fer els creditors.

En aquesta mateixa normativa s'inclouran canvis per fer "més senzilles" les quitances en cas de concurs de creditors, com ja s'ha fet per als preconcursos, i també es donarà la possibilitat que "abans d'anar a la liquidació de l'empresa hi hagi una venda global sense deute. "Això seria més positiu tant per a l'empresa i els seus treballadors, com per als creditors", opina el ministre, que en qualsevol cas descarta que vagi a eliminar-se la prelació de cobrament dels crèdits públics i laborals en els processos concursals.

IMPULSAR LA SIMPLIFICACIÓ ADMINISTRATIVA

Respecte a la reforma de les administracions públiques, De Guindos avança que aquest mes de setembre l'executiu farà un "anàlisi detallat" de l'efecte que han tingut les mesures ja adoptades, tant des del punt de vista dels costos com de la simplificació administrativa, un àmbit en el qual s'ha realitzat "un esforç important".

En qualsevol cas, segons la seva opinió Espanya "ara mateix no necessita ja mesures addicionals d'estímul de la demanda, perquè ja hi ha una recuperació de la demanda derivada de la confiança", sinó que ara és "fonamental" plantejar "reformes per facilitar el bon funcionament dels mercats de béns i serveis", cosa que segons la seva opinió té "molt a veure amb l'eliminació de traves administratives".

I és que per a De Guindos el problema "fonamental" en aquest moment no és tant la despesa pública, que "està per sota de la mitjana europea en relació amb el PIB", sinó la "selva de normes" a les quals han d'enfrontar-se les empreses, particularment les pimes, a l'hora d'operar en tot el país.

"És lògic que les administracions territorials regulin aspectes en els quals tenen competència, però no és tan lògic que hi hagi divergències tan importants que imposen costos a les empreses", diu el ministre, que advoca per aquesta raó per plantejar mesures per "homogeneïtzar i simplificar" els tràmits burocràtics, cosa que, segons la seva opinió, s'imposarà de manera natural per la "pressió social" que existeix.

Front a això, la reforma del finançament autonòmic "no és ara mateix una qüestió fonamental" per al Govern i s'"abordarà en el futur", tal com ja han avançat el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, i el mateix president, Mariano Rajoy.

POSAR VEDAT A FRAUS COM GOWEX

Finalment, De Guindos considera que l'altra via d'actuació prioritària per consolidar la recuperació és millorar el finançament de les empreses, fonamentalment a través de cursos no bancaris. Per això, al setembre el seu departament presentarà la nova Llei Financera.

En l'esmentada norma, es posaran en marxa "tots els sistemes" perquè situacions "singulars però greus" com la de Gowex "no es produeixin", obligant per exemple que les empreses que participin al mercat Alternatiu Borsari (MAB) hagin de ser auditades per firmes que compleixin uns "requisits específics" i que a partir dels 500 milions de capitalització borsària hagin de passar al mercat continu. També s'incrementarà la capacitat de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) per demanar informació i controlar Borses i Mercats Espanyols (BME).

També es regularà el 'crowdfunding' "aproximant-se als països més avançats". Entre d'altres coses, es distingirà entre els inversors no qualificats i els qualificats, que estaran menys protegits però tindran cursos més flexibles, i s'obligarà a les entitats financeres a preavisar les pimes abans de reduir el seu finançament "si estan al dia en el compliment de les seves obligacions de deute".

En aquest sentit, De Guindos ja havia avançat al Congrés que es millorarà la regulació de les titulitzacions per permetre mobilitzar carteres de crèdit per a pimes i que es perfeccionarà el règim d'emissions potenciant la transparència i els sistemes de control i qualitat de la informació financera.

En relació amb l'emissió de deute privat, avança que la CNMV prendrà mesures perquè la majoria d'aquestes operacions es produeixin a Espanya i no en altres països que, com Irlanda, ofereixen condicions més avantatjoses. "És un tema de rapidesa", explica, tot i que també considera que la competència és bona.

El paquet de reformes d'Economia en el nou període de sessions després de l'estiu es completa amb la Llei de Col·legis Professionals i amb la nova Llei d'Auditories, que potenciarà la independència de l'auditor perquè "sigui escèptic davant dels comptes de l'auditat" i per limitar els serveis aliens a l'auditoria que pugui fer i obligar a la rotació a partir d'uns vuit anys.

Pel que fa a l'anunciat Pla de Foment de les Exportacions, que es definirà "en les pròximes setmanes", se centrarà en actuacions comercials de l'Icex i en la identificació d'objectius "especialment interessants o sensibles".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés