Publicat 26/3/2020 11:35:58 +01:00CET

El Govern treballa que ancians puguin abandonar temporalment la seva residència sense perdre plaça

El conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat, Chakir l'Homrani
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

El Homrani diu que no s'estan detectant molts ERTE "fraudulents"

BARCELONA, 26 mar� (EUROPA PRESS) -

El conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha explicat aquest dijous que la Generalitat està treballant en un canvi normatiu per permetre que familiars es puguin portar temporalment a persones majors de les residències per evitar que siguin contagiades de coronavirus sense que perdin la plaça en el futur.

Així ho ha explicat El Homrani en una entrevista de Catalunya Ràdio recollida per Europa Press, en la qual ha posat dues condicions per a això: que l'ancià rebi el vistiplau del metge de la residència conforme no presenta símptomes de Covid-19 i que sigui temporal.

Amb això, ha dit el conseller, també es contribuirà a destensionar una mica les residències, un dels sectors més complicats: "S'ha desbordat molt més del que pensàvem".

Preguntat per que la Fiscalia Superior de Catalunya ha obert diligències d'investigació per la defunció de diversos ancians en les residències de Capellades i Olesa (Barcelona), ha indicat que la Generalitat està proporcionant tota la informació requerida.

"Però cal ser molt conscients que quan el coronavirus entra en una residència, entra en un espai de gent més vulnerable a aquesta malaltia", ha advertit.

ERTE

Preguntat pels 41.555 expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) que s'han registrat telemàticament davant la Conselleria de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat, El Homrani ha indicat que no s'han detectat molts que siguin fraudulents: "No ens hem trobat barbaritats".

Ha explicat que quan revisen els ERTO analitzen si l'empresa que ho presenta realitza un servei a l'administració, ja que aquesta ha garantit que ho podrà cobrar, i en aquest cas la Generalitat rebutja l'expedient: "És un dels criteris marcats".

"A una sabateria no li discutirem l'ERTO, perquè ha estat l'autoritat la que ha decidit que es tanqui el seu establiment i no discutirem que és per causa de força major perquè no pot treballar", ha dit el conseller.

Ha indicat que revisen els expedients presentats per empreses de restauració per si aquestes tenen servei a domicili: "En aquest cas ho rebutgem i li diem que torni a presentar un ERTO per a la plantilla específicament afectada. És la nostra responsabilitat".