Publicat 4/2/2019 12:51:50CET

El Govern traspassa la presidència de l'Eurorregió a les Balears després d'un mandat "complicat" pel 155

EUROPA PRESS

Costa vol impulsar un turisme sostenible i reivindicar la insularitat

BARCELONA, 4 Febr. (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, ha traspassat aquest dilluns la presidència de l'Eurorregió Pirineus Mediterrani (EPM) a les Illes Balears després d'un mandat "complicat" per l'aplicació a Catalunya de l'article 155 de la Constitució, que es va allargar des del 27 d'octubre del 2017 fins al 2 de juny del 2018.

Així s'ha pronunciat en roda de premsa juntament amb la consellera de Presidència balear, Pilar Costa, que ha recollit el testimoni de la Presidència --que és rotativa i canvia cada 18 mesos--, i del vicepresident de la regió d'Occitània, Guillaume Cros.

L'EPM, integrada per la regió francesa d'Occitània, les Illes Balears i Catalunya, és un organisme públic que va ser creat el 2004 i vol impulsar un projecte comú de cooperació sota l'estructura d'una agrupació europea de cooperació territorial.

Segons Bosch, malgrat l'excepcionalitat viscuda a Catalunya --que va assumir la presidència de l'EPM el 23 de juny del 2017--, l'han reforçada: "Malgrat la situació complicadíssima del Govern en aquests 18 mesos, amb la suspensió de les nostres institucions, hem seguit treballant, però ha estat molt més complicat".

Després de defensar la convicció europea de Catalunya, ha explicat que un dels objectius que s'ha assolit és la signatura aquest dilluns del document 'Aliança de Cooperació Mediterrània', que reclama que la UE, institucions euromediterrànies, la Unió Africana, les Nacions Unides i altres organitzacions internacionals treballin per construir una "macrorregió mediterrània comuna, més cohesionada i de titularitat compartida".

La consellera de Presidència balear, Pilar Costa, ha felicitat la "magnífica" feina feta per la Presidència catalana, i ha subratllat que les seves prioritats estan recollides en el full de ruta adoptat pels membres de l'EPM el 2017 sota el document 'Per una Eurorregió creativa, sostenible i solidària en l'horitzó del 2020', en benefici dels 15 milions de ciutadans que viuen als tres territoris.

Així, volen promoure un turisme sostenible que convisqui amb harmonia i equilibri amb els residents dels territoris sense modificar els seus usos i costums, i tot això amb la millora de l'ambient, la creació de llocs de feina més estables i la preservació de l'entorn.

També reivindicaran la necessitat que les polítiques de la UE tinguin en compte el fet insular, que els condiciona i els posa en inferioritat de condicions a l'hora de competir amb altres territoris: "Aquest agreujant, que és evident a Mallorca, es multiplica a Menorca, Eivissa i Formentera".

CÒRSEGA I SARDENYA

Per això, ha explicat que treballen amb Còrsega i Sardenya per teixir una "estratègia conjunta" en aquest àmbit, i que donaran suport des de l'EPM.

El vicepresident de la regió d'Occitània, Guillaume Cros, ha advertit de l'increment de l'euroescepticisme i el populisme, i ha assegurat que l'Eurorregió Pirineus Mediterrani pot ser un "punt de partida" per defensar, amb polítiques fermes, la importància i la necessitat d'Europa.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.