Publicat 04/02/2019 12:51

El Govern traspassa la presidncia de l'Eurorregió a les Balears després d'un mandat "complicat" pel 155

G.Crous; A.Bosch i P.Costa en l'acte de trasps de la presidncia de l'EPM
EUROPA PRESS

Costa vol impulsar un turisme sostenible i reivindicar la insularitat

BARCELONA, 4 febr. (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, ha traspassat aquest dilluns la presidncia de l'Eurorregió Pirineus Mediterrani (EPM) a les Illes Balears després d'un mandat "complicat" per l'aplicació a Catalunya de l'article 155 de la Constitució, que es va allargar des del 27 d'octubre del 2017 fins al 2 de juny del 2018.

Així s'ha pronunciat en roda de premsa juntament amb la consellera de Presidncia balear, Pilar Costa, que ha recollit el testimoni de la Presidncia --que és rotativa i canvia cada 18 mesos--, i del vicepresident de la regió d'Occitnia, Guillaume Cros.

L'EPM, integrada per la regió francesa d'Occitnia, les Illes Balears i Catalunya, és un organisme públic que va ser creat el 2004 i vol impulsar un projecte comú de cooperació sota l'estructura d'una agrupació europea de cooperació territorial.

Segons Bosch, malgrat l'excepcionalitat viscuda a Catalunya --que va assumir la presidncia de l'EPM el 23 de juny del 2017--, l'han reforada: "Malgrat la situació complicadíssima del Govern en aquests 18 mesos, amb la suspensió de les nostres institucions, hem seguit treballant, per ha estat molt més complicat".

Després de defensar la convicció europea de Catalunya, ha explicat que un dels objectius que s'ha assolit és la signatura aquest dilluns del document 'Aliana de Cooperació Mediterrnia', que reclama que la UE, institucions euromediterrnies, la Unió Africana, les Nacions Unides i altres organitzacions internacionals treballin per construir una "macrorregió mediterrnia comuna, més cohesionada i de titularitat compartida".

La consellera de Presidncia balear, Pilar Costa, ha felicitat la "magnífica" feina feta per la Presidncia catalana, i ha subratllat que les seves prioritats estan recollides en el full de ruta adoptat pels membres de l'EPM el 2017 sota el document 'Per una Eurorregió creativa, sostenible i solidria en l'horitzó del 2020', en benefici dels 15 milions de ciutadans que viuen als tres territoris.

Així, volen promoure un turisme sostenible que convisqui amb harmonia i equilibri amb els residents dels territoris sense modificar els seus usos i costums, i tot aix amb la millora de l'ambient, la creació de llocs de feina més estables i la preservació de l'entorn.

També reivindicaran la necessitat que les polítiques de la UE tinguin en compte el fet insular, que els condiciona i els posa en inferioritat de condicions a l'hora de competir amb altres territoris: "Aquest agreujant, que és evident a Mallorca, es multiplica a Menorca, Eivissa i Formentera".

CRSEGA I SARDENYA

Per aix, ha explicat que treballen amb Crsega i Sardenya per teixir una "estratgia conjunta" en aquest mbit, i que donaran suport des de l'EPM.

El vicepresident de la regió d'Occitnia, Guillaume Cros, ha advertit de l'increment de l'euroescepticisme i el populisme, i ha assegurat que l'Eurorregió Pirineus Mediterrani pot ser un "punt de partida" per defensar, amb polítiques fermes, la importncia i la necessitat d'Europa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés