BARCELONA 8 gen. (EUROPA PRESS) -
El Consell Executiu ha aprovat aquest dimarts el decret de reestructuració de la Conselleria de Justícia que preveu que la Direcció General de Serveis Penitenciaris es transformi en la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a les víctimes, que aglutinar tot l'mbit penitenciari.
En un comunicat, Justícia ha informat que la Direcció General d'Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil també dependr d'aquesta nova secretaria, que s'encarregar de les presons, dels centres de justícia juvenil, de les mesures penals alternatives a la presó i de l'atenció a la víctima.
Amb aquesta remodelació, la Conselleria de Justícia queda estructurada en tres secretaries: la general i dos de sectorials, a més que en aquesta legislatura ha incorporat les direccions generals d'Assumptes Religiosos i Memria Democrtica.
L'actual director general de Serveis Penitenciaris Amand Calderó, en el crrec des del gener del 2016, ha estat designat aquest dimarts nou secretari de Mesures Penals.
És llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona (UB), diplomat en Desenvolupament Directiu a Esade i mster en Direcció Pública, i compta amb una llarga trajectria en el departament, en el qual havia estat sotsdirector d'Assumptes Penitenciaris, i cap del servei de rehabilitació.
El Govern subratlla, després d'aquesta reestructuració, la importncia de la generació de més oportunitats i la contribució dels centres penitenciaris i educatius "a aconseguir una societat més cohesionada, justa i segura".
XIFRES
Actualment a Catalunya hi ha nou centres penitenciaris de rgim tancat i quatre d'oberts amb un total de 9.284 interns, i un 63% de la població activa reclusa (més de 4.000 persones) treballa a les presons a través del Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (Cire).
La taxa de reincidncia és del 30%, amb la qual cosa set de cada deu presos que surten de la presó a Catalunya no han coms més delictes.
Als set centres de justícia juvenil hi ha actualment 246 joves i menors en rgim tancat, semitancat i obert, i segons el darrer estudi del Centre d'estudis jurídics, set de cada deu no tornen a reincidir.
Cada any, més de 14.000 persones compleixen diverses mesures penals alternatives, que són bsicament feines en benefici de la comunitat i determinats programes formatius.