Publicat 03/02/2014 18:03

El Govern s'hauria plantejat un 'banc dolent' català si hagués tingut diners, segons Castells

Ferran Sicart (izqda) y el exconseller Antoni Castells
EUROPA PRESS

Eludeix responsabilitat de la Generalitat sobre les preferents i retribucions irregulars

BARCELONA, 3 febr. (EUROPA PRESS) -

L'exconseller d'Economia de la Generalitat Antoni Castells ha afirmat aquest dilluns al Parlament que el Govern s'hauria plantejat crear un 'banc dolent' d'àmbit català si hagués tingut prou diners.

A la comissió d'investigació del Parlament sobre les possibles responsabilitats derivades de l'actuació de les entitats financeres i la possible vulneració dels drets dels consumidors, ha exposat: "Si la Generalitat hagués disposat d'una situació financera sanejada, hauria estat una opció".

Ha argumentat que es va descartar perquè requeria una potència financera que l'Institut Català de Finances (ICF) llavors no tenia, i ha afegit que era un procés complicat, i que es podia fer un banc dolent comú o un per a cada entitat.

"Ens va semblar que el bon camí era ajudar les entitats amb problemes de sanejament", sempre que hi hagués un pla de viabilitat i es comprometessin a sacrificis, ha exposat, i ha lamentat que va ser un procés excessivament lent que va coincidir amb l'agreujament de la crisi.

Ha reconegut que ha après la lliçó que davant de l'esclat d'una bombolla --la immobiliària-- cal actuar ràpid, tot i que això s'ha vist després: "Es va trigar perquè érem en un territori desconegut i hi havia el factor d'esperar que millorés la situació, començant pel sector immobiliari".

BE PÚBLIC

Ha assegurat que va prendre totes les decisions pensant que era l'opció més bona per al bé públic, i ha assenyalat que quan va deixar de ser conseller el 2010 encara no se sabia el problema de la comercialització inadequada de participacions preferents.

Respecte a les preferents i les retribucions milionàries d'alguns directius de caixes catalanes --d'esquena als òrgans de govern de les entitats-- aflorades més tard, ha constatat: "Si haguéssim detectat alguna irregularitat, hauríem acudit al regulador, perquè no teníem competències per actuar-hi directament".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés