Publicat 26/11/2014 19:29

El Govern i el sector preacorden un pacte per defensar el model comercial català

D.Vila, S.Recasens, F.Puig, P.Torres y J.M.Recasens
EUROPA PRESS

BARCELONA, 26 nov. (EUROPA PRESS) -

El Govern ha tancat aquest dimecres amb el sector un principi d'acord, que es preveu ratificar la setmana que ve, per a un "gran pacte social i sectorial" que permeti mantenir el model comercial català davant de la liberalització que planteja l'Estat.

Així ho ha dit el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, en declaracions als mitjans després de reunir-se amb les organitzacions patronals i sindicals de comerç per plantejar una resposta política i jurídica conjunta al que consideren una "ofensiva legal" de l'Estat contra el model català.

El Consell de Ministres va acordar interposar divendres passat un recurs d'inconstitucionalitat contra alguns articles de la llei catalana d'horaris comercials per establir un règim més restrictiu per a la llibertat comercial que el que està previst en la normativa bàsica estatal, i ha demanat al Tribunal Constitucional suspendre la llei catalana mentre resol el recurs.

"Impulsem un gran pacte social i sectorial per mantenir el nostre model comercial amb la nostra legislació", ha asseverat Puig, que considera el recurs un atac a l'autogovern i ha indicat a l'Estat que la unitat de mercat no es tradueix en la uniformització.

A la reunió hi han assistit representants de la Confederació de Comerç de Catalunya (CCC), Cat-dis, Comertia, Cedac, Anceco, els sindicats CCOO i UGT, i l'Associació Nacional de Grans Empreses Distribuïdores (Anged), entre d'altres entitats, i aquesta última s'ha mostrat contrària al pacte, tot i que n'estudiarà la proposta.

Puig ha assenyalat que l'acord, que es portarà al Parlament, "no és una crida a la insubmissió ni a la desobediència", i s'ha mostrat convençut que el TC no suspendrà la normativa catalana, per la qual cosa ha considerat que es tracta d'un litigi transitori.

SENSE CAPACITAT PER SANCIONAR

El conseller ha reconegut que el Govern no té capacitat per sancionar els comerços que es vulguin emparar en la legislació estatal, si bé els "recomanarà" mantenir el model català, que permet l'equilibri entre els operadors comercials i la llibertat de decisió del consumidor.

El secretari general de la CCC, Miquel Àngel Fraile, ha sostingut que la gran majoria del sector respectarà la llei catalana, i des de CCOO, Manuel Murillo ha destacat les dificultats per conciliar la vida familiar i laboral que suposa la normativa estatal.

Per la seva banda, la tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona i responsable d'Economia, Sònia Recasens, ha criticat la nova "ingerència" de l'Estat, i ha mostrat el compromís de la ciutat amb el sector.

ARGUMENTS DE L'ESTAT

El Govern espanyol exposa que el màxim de 72 hores d'obertura comercial a la setmana que preveu la llei catalana contravé la regulació estatal que estableix que la limitació màxima ha de ser de com a mínim 90.

A més, la Generalitat exclou de l'horari comercial general els establiments comercials de venda personalitzada o en règim d'autoservei sempre que la superfície d'exposició i venda d'aquests no superi els 150 metres quadrats, mentre que la llei estatal dóna plena llibertat horària als que tinguin una superfície inferior als 300 metres quadrats.

Afegeix que els criteris per a la consideració de municipi turístic que estableix la normativa autonòmica no compleixen els mínims que reconeix la normativa bàsica sobre zones de gran afluència turística, i els períodes estacionals per a la venda en rebaixes que disposa la Generalitat "tampoc respecten la regulació bàsica, que estableix la llibertat dels comerciants per determinar tant els períodes en els quals s'efectuarà la venda en rebaixes, com la seva durada".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés