Publicat 14/12/2014 12:27

El Govern i el sector porten al Parlament un acord per blindar el model comercial català

Calle Portal del Ángel de Barcelona.
CUSHMAN & WAKEFIELD

BARCELONA, 14 des. (EUROPA PRESS) -

El Govern i el sector del comerç de Catalunya portaran aquest dilluns al Parlament un gran pacte social i sectorial, la 'Declaració del comerç català en defensa del model propi del país', amb l'objectiu de mantenir el model comercial català davant de la liberalització que planteja l'Estat.

A la reunió, que es farà a les 13.00 hores, assistirà la presidenta del Parlament, Núria de Gispert; el conseller d'Empresa i Ocupació de la Generalitat, Felip Puig, i representants de les principals associacions de comerciants, sindicats, entitats municipalistes i operadors.

La declaració es va gestar el 26 de novembre, quan el conseller Puig es va reunir amb les organitzacions patronals i sindicals de comerç per plantejar una resposta política i jurídica conjunta al que consideren una "ofensiva legal" de l'Estat contra el model català.

El Consell de Ministres va acordar interposar a final de novembre un recurs d'inconstitucionalitat contra alguns articles de la llei catalana d'horaris comercials per establir un règim més restrictiu per a la llibertat comercial que el previst en la normativa bàsica estatal.

Ara, l'objectiu del Govern, que considera el recurs un nou atac a l'autogovern, és impulsar un gran pacte social i sectorial per mantenir model comercial català amb la pròpia legislació de Catalunya.

L'acord està consensuat amb la Confederació de Comerç de Catalunya, Cat-dis, Comertia, Cedac, Anceco i els sindicats CCOO i UGT, entre d'altres organitzacions, mentre que l'Associació Nacional de Grans Empreses Distribuïdores (Anged), que també va assistir a la reunió, segueix analitzant la proposta i, per tant, encara no ha decidit si li dóna suport o no, segons han explicat a Europa Press fonts d'Anged.

Després que el Tribunal Constitucional (TC) admetés a tràmit la setmana passada el recurs del Govern sobre els horaris comercials, la normativa catalana ha quedat suspesa.

El conseller Puig ha assegurat que el Govern farà "una radiografia amb voluntat estadística" però sense multes --per no crear inseguretat jurídica-- sobre l'evolució del sistema comercial català després que el TC hagi suspès la llei catalana, fet que permet aplicar la liberalització que preveu la norma estatal.

En declaracions a Europa Press, el secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya, Miquel Àngel Fraile, ha assegurat que la gran majoria dels negocis catalans segueixen respectant la legislació de Catalunya, excepte alguns situats als carrers turístics per excel·lència de Barcelona, com Les Rambles o Portal de l'Àngel: "No hi ha cap tipus de confusió al sector, i fins i tot les grans superfícies estan respectant la normativa catalana".

ARGUMENTS DE L'ESTAT

El Govern espanyol exposa que el màxim de 72 hores d'obertura comercial a la setmana que preveu la llei catalana contravé la regulació estatal que estableix que la limitació màxima ha de ser de com a mínim 90.

A més, la Generalitat exclou de l'horari comercial general els establiments comercials de venda personalitzada o en règim d'autoservei sempre que la superfície d'exposició i venda d'aquests no superi els 150 metres quadrats, mentre que la llei estatal dóna plena llibertat horària als que tinguin una superfície inferior als 300 metres quadrats.

Afegeix que els criteris per a la consideració de municipi turístic que estableix la normativa autonòmica no compleixen els mínims que reconeix la normativa bàsica sobre zones de gran afluència turística, i els períodes estacionals per a la venda en rebaixes que disposa la Generalitat "tampoc respecten la regulació bàsica, que estableix la llibertat dels comerciants per determinar tant els períodes en els quals s'efectuarà la venda en rebaixes, com la seva durada".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés