Actualitzat 9/1/2019 11:10:43 +00:00 CET

El Govern de Sánchez presentarà dilluns vinent al Congrés els Pressupostos del 2019


Eduardo Parra - Europa Press

MADRID, 9 Ene. (EUROPA PRESS) -

El Govern de Pedro Sánchez presentarà dilluns vinent, 14 de gener, al Congrés dels Diputats el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat del 2019 que el Consell de Ministres té previst aprovar aquest divendres.

En declaracions als periodistes abans de l'inici de la primera reunió de l'any de la Mesa de la cambra baixa, la presidenta, Ana Pastor, ha confirmat que la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, li farà entrega a les deu del matí d'aquest dilluns el 'pendrive' amb els comptes públics per al present exercici.

I, posteriorment, Montero, juntament amb les seves secretàries d'Estat, detallarà als mitjans de comunicació el contingut del projecte, que aquest mateix dia serà qualificat per la Mesa del Congrés i després serà publicat al Butlletí Oficial de les Corts Generals.

A més, l'òrgan de govern del Congrés aprovarà un calendari de tramitació i obrirà un termini d'un o dos dies per sol·licitar les compareixences dels alts càrrecs del Govern amb la finalitat d'explicar els comptes dels diferents departaments.

EL DEBAT DE TOTALITAT, LA PRIMERA SETMANA DE FEBRER

Per iniciar la seva tramitació serà necessari que el Govern demani habilitar el mes de gener, perquè aquest mes no és hàbil per a l'activitat parlamentària, si bé ja existeixen diverses comissions que tenen programada l'activitat.

Tradicionalment la primera votació sobre el projecte de Pressupostos, la de les esmenes de totalitat, es programa per a tres setmanes després de ser presentat al Congrés, per la qual cosa previsiblement els comptes se sotmetran al seu primer examen durant la primera setmana de febrer, entre els dies 5 i 7.

En aquest debat, la ministra d'Hisenda defensa el text davant del ple i els grups que desitgin la devolució dels comptes, el seu rebuig a través de les seves esmenes de totalitat. Totes es voten en una única votació, perquè demanen el mateix: tombar els Pressupostos i retornar els comptes al Govern. Per superar aquest tràmit i aconseguir la supervivència dels Pressupostos, Sánchez haurà de comptar amb uns suports que a dia d'avui no té lligats.

SÁNCHEZ NECESSITA ERC I EL PDeCAT PER ALS SEUS COMPTES

I és que, malgrat que el Govern va trobar suports al seu nou objectiu de dèficit --que després va tombar el PP al Senat-- tant ERC com el PDeCAT han reiterat el seu rebuig a aprovar els Pressupostos del Govern del PSOE. S'han obert a la possibilitat de permetre'n la tramitació, la qual cosa suposaria renunciar a presentar una esmena a la totalitat i assegurar-ne el seu rebuig.

Per superar els vots del PP, Ciutadans, UPN, EH-Bildu i Fòrum Astúries, que el passat mes de desembre van rebutjar els objectius de dèficit de Sánchez, el Govern necessita comptar amb Units Podem, amb qui ja ha signat un acord pressupostari, però també amb Compromís, PNB, Nova Canàries, Esquerra Republicana i el PDeCAT.

De repetir-se el rebuig a l'objectiu d'estabilitat al debat de totalitat dels Pressupostos, al Govern no li valdria un suport i una abstenció, perquè necessitaria que tant ERC com el PDeCAT rebutgessin les esmenes i votessin al costat del bloc que vol tramitar els comptes.