Actualitzat 15/06/2014 17:31

El Govern renovarà els préstecs subsidiats per habitatge protegit sol·licitats fins al juny de 2013

 Ana Pastor
EUROPA PRESS

MADRID, 15 juny (EUROPA PRESS) -

El Govern acceptarà finalment les sol·licituds de renovació de préstecs subsidiats per habitatge protegit que es van presentar fins al juny de l'any passat, seguint la recomanació del Defensor del Poble i davant de les sentències judicials que s'han pronunciat en contra de la decisió del Ministeri de Foment de no concedir noves ajudes ja sol·licitades ni renovar les que existien.

Així ho admet en resposta al diputat de l'Esquerra Plural (IU-ICV-CHA) Chesús Yuste, qui en una pregunta parlamentària criticava la decisió de l'executiu de "rebutjar" la recomanació del Defensor del Poble de "revisar el criteri interpretatiu" de Foment en relació amb la supressió de la subsidiació de préstecs.

En concret, el departament que dirigeix Soledad Becerril recomanava al Govern que revisés el criteri interpretatiu amb el qual s'estava aplicant el decret llei de Foment de la Competitivitat, que en el seu article 35 estipulava que des del 15 de juliol de 2012 quedarien suprimides les ajudes de subsidiació de préstecs incloses en el pla d'Habitatge 2009-12.

CANVIS EN LA NORMATIVA

Tot i que l'esmentat decret no feia cap referència a les renovacions o pròrrogues d'aquestes ajudes, el Ministeri assenyalava en els criteris interpretatius del decret que va enviar a les comunitats autònomes que havien de denegar les pròrrogues d'ajudes que es vinguessin cobrant independentment del pla al qual pertanyessin.

Després, el juny de 2013, el Govern va aprovar la Llei de Foment del Lloguer, en què insistia en no admetre nous reconeixements d'ajudes però sí en mantenir les que ja s'estiguessin percebent i les que estiguessin reconegudes abans del decret llei, sempre que es formalitzessin en un màxim de dos mesos.

Per això, el Defensor del Poble demanava a l'executiu que abonés les ajudes pendents entre el 14 de juliol de 2012 i el 4 de juny de 2013, i que donés instruccions a les comunitats autònomes perquè revisessin d'ofici totes les sol·licituds que haguessin denegat entre aquestes dates.

CANVI DE CRITERI

Tot i que en un primer moment el Govern va assegurar que no hi hauria cap canvi sobre aquesta qüestió, en la resposta a Yuste, que recull Europa Press, reconeix que "en els pròxims dies" remetrà un escrit a totes les comunitats autònomes informant-los d'un "canvi de criteri en la interpretació" de la normativa i sobre els passos a seguir "en els diferents suposats que s'han generat".

Aquesta decisió es deriva de l'informe que el Ministeri va sol·licitar al Servei Jurídic de l'Estat sobre "la procedència o no" de canvi en l'aplicació de la normativa a resultes de les primeres sentències dels tribunals de Justícia, contràries a Foment. La primera d'aquestes es va produir el setembre de 2013 a Castelló, on un jutjat va donar la raó a una dona que va demandar a l'Administració per denegar-li la renovació de l'ajuda aplicant una normativa diferent a la qual existia quan se li va concedir per primera vegada.

De fet, això va ser també el que va al·legar el PSOE en el recurs d'inconstitucionalitat que el setembre de l'any passat va presentar davant del Tribunal Constitucional (TC) contra la Llei de Foment del Lloguer, argumentant que suprimir els préstecs subsidiats per a la compra o la rehabilitació d'habitatges protegits ja concedits en anteriors plans d'habitatge és contrari a la Carta Magna pel seu efecte retroactiu.

En qualsevol cas, en el nou informe sol·licitat als Serveis Jurídics de l'Estat, l'Advocacia General reconeix que "hi ha raons que aconsellen la revisió del canvi del criteri aplicat pel Ministeri de Foment".

Davant d'aquest informe i les sentències judicials, el Govern reconeix que el Ministeri que dirigeix Ana Pastor ha "decidit adoptar el canvi de criteri en l'esmentat precepte".

ÉS INCONSTITUCIONAL

En declaracions a Europa Press, l'advocat de l'associació 'Habitatge Protegit Sí' i representant de la Coordinadora de Plataformes d'Afectats Estatals, Ángel de Sancha, es congratula de la decisió del Ministeri tot i que ja se l'esperava, davant de les diferents sentències judicials que estan rebutjant la possibilitat de denegar la renovació d'ajudes a persones a les que se'ls va concedir amb aquests requisits.

I és que per als afectats la decisió de l'executiu de cancel·lar aquestes ajudes "amb caràcter retroactiu" és "inconstitucional", tal com han fet saber a Soledad Becerril i a tots els seus homòlegs autonòmics. De fet, recorda De Sancha, Castella i Lleó i Extremadura --totes dues governades pel PP-- "ja han revocat d'ofici totes les denegacions".

"Totes les ajudes de tots els plans d'habitatge menys el del 2009-12 tenen dret a la renovació, així que la instrucció de Foment a les comunitats autònomes serà que paguin les pròrrogues corresponents a aquests plans i que dictin noves resolucions concedint les que haguessin denegat", pronostica.

Tot i que és difícil estimar quin impacte econòmic tindrà aquest canvi per a les arques públiques, l'advocat calcula que podrien ser entre 330 i 390 milions d'euros, ja que hi ha "com a mínim" 300.000 famílies afectades que reben una ajuda d'entre 1.100 i 1.300 euros a l'any per cobrir despeses financeres de la seva hipoteca.

Els préstecs subsidiats són una ajuda de l'Estat prevista en els diferents plans d'habitatge que, previ conveni amb les entitats financeres, descarregava del pagament dels interessos per la quota de compra o rehabilitació de l'habitatge de protecció oficial, sempre que es compleixin uns nivells d'ingressos econòmics familiars màxims.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés