Actualitzat 14/07/2015 18:04

El Govern regula les àrees d'autocaravanes, habitatges compartits i albergs

Puig contrasta el seu model "proactiu" de turisme amb el de Barcelona

   BARCELONA, 14 Jul. (EUROPA PRESS) -

   El conseller d'Empresa i Ocupació de la Generalitat, Felip Puig, ha exposat aquest dimarts al Consell Executiu les línies de la nova regulació dels allotjaments turístics a Catalunya, que preveu la regularització i ordenació les àrees d'acollida d'autocaravanes, habitatges compartits i albergs turístics.

   En roda de premsa després del Consell Executiu, Puig ha destacat que es tracta d'"una posada del Govern per acreditar els serveis turístics que s'ofereixen i exigir-los qualitat", i ha destacat que el reglament és una eina per als ajuntaments que decidiran si l'apliquen o no.

   En aquest sentit, ha contrastat el model del Govern, que ha qualificat de proactiu, amb el de l'Ajuntament de Barcelona, que ha titllat de "prohibitiu", després de la decisió del govern municipal liderat per Ada Colau d'aprovar una moratòria de llicències turístiques. Tot i això ha matisat que no contraresta la mesura que espera conclogui com més aviat possible.

   Segons Puig, la seva és una aposta per un turisme responsable i sostenible, per la qual cosa "calia una reordenació de les modalitats d'allotjament que existeixen" i, a més, regular les que han aparegut els últims anys i que eren exemptes de normes.

   Així, aquestes noves modalitats turístiques quedaran subjectes a l'impost sobre estada en establiments turístics, amb un import mínim de 0,65 euros a Barcelona i 0,45 euros a la resta de Catalunya.

   Les àrees d'acollida d'autocaravanes han estat descrites com a espais degudament delimitats i oberts al públic per a l'ocupació exclusiva d'autocaravanes en trànsit, a canvi de contraprestació econòmica: no admeten elements fixos, com bungalous i permeten una estada màxima de 48 hores.

   Per poder compartir habitatge, l'oferent --que també serà responsable d'infraccions i incompliments de les obligacions-- ha de ser propietari, estar empadronat i pernoctar durant l'estada, i podrà cedir un màxim de dues habitacions quatre mesos a l'any.

   En relació amb els albergs turístics, són definits com a allotjaments que presten un servei temporal en dormitoris amb capacitat múltiple, i com a condició de prestació de servei ha d'incloure la neteja periòdica de les instal·lacions comunes i les unitats d'allotjament.

   Segons el Govern, l'objectiu d'aquesta nova regulació és racionalitzar i simplificar la normativa turística, a través d'un reglament únic de turisme; ordenar i regularitzar l'oferta d'allotjament turístic en les seves diferents tipologies, i complir amb el Pla Estratègic de Turisme, en l'àmbit de la modernització i actualització de la normativa turística existent.

MODIFICACIONS EN MODALITATS D'ALLOTJAMENT

   La nova regulació també constarà de modificacions en modalitats d'allotjament turístic que ja existien.

   Es permet el règim de condomini en la titularitat de l'immoble que es constitueixi com a establiment hostaler o apartaments turístics; s'equipara el concepte de 'mobil-home' i bungalou, s'augmenta el percentatge d'elements fixos permesos en un càmping (del 40% al 50%), i els càmpings passaran a categoritzar-se amb el símbol d'estrelles.

   També s'afegeix que qualsevol habitatge que es comercialitzi a través d'una comercialitzadora turística es considerarà turística, i l'ajuntament podrà requerir al propietari que informi els veïns de l'obertura de l'habitatge d'ús turístic.

INSPECCIONS I SANCIONS

   Pel que fa a la inspecció, es dota l'administració de nous instruments jurídics i procediments per perseguir l'activitat turística il·legal.

   A més, la normativa s'adequa al nou marc de règim de declaració responsable definit per la Llei de Simplificació aprovada pel Parlament, i s'implanta la Finestreta Única Empresarial (Fue), com a instrument interadministratiu d'interlocució única amb l'empresa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés