Actualitzat 03/07/2014 15:44

El Govern redueix en més de 400 milions d'euros l'endeutament de l'ACA

Conseller de Territorio y Sostenibilidad de la Generalitat, Santi Vila.
EUROPA PRESS

Creu que Catalunya podrà afrontar raonablement bé els desafiaments del canvi climàtic

BARCELONA, 3 jul. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Santi Vila, ha explicat aquest dijous que el Govern ha aconseguit reduir l'endeutament de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) dels 1.400 milions d'euros el 2010 a menys de 1.000 milions actualment, ja que suposa una "verdadera hipoteca en la gestió del pressupost".

En la I Jornada Tècnica de l'Aigües Ter-Llobregat (ATLL) 'Recerca, desenvolupament i innovació a l'aigua de consum humà', Vila ha explicat que un dels principals desafiaments és "evitar la fallida de l'ACA", recuperant les inversions dissenyades al seu moment.

Ha detallat que el 40% dels recursos de l'ACA es destinen a amortitzar el seu deute, el 32% a explotació i entre el 28% i el 29% a inversió, una situació que s'ha de "girar de pressa".

Vila ha reiterat que està treballant amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per veure com optimitzen instruments i aconsegueixen sostenir l'endeutament "entre tots" a final del 2015, en relació amb l'acord pel qual el Govern cedeix part del cànon a l'autoritat metropolitana a canvi d'inversions.

Així, ha assegurat que hi ha "raons per a l'optimisme" en el sector si es deixen de banda els prejudicis, com els que es manifesten a vegades al Parlament, i s'impulsa la "màxima complexitat i societat de cooperació públic-privat".

CANVI CLIMÀTIC

El conseller ha assenyalat que el repte principal de la seva Conselleria és la lluita contra el canvi climàtic, i ha recordat que el Govern treballa en l'elaboració d'una llei sobre aquesta qüestió, que previsiblement s'aprovarà a final d'any, per poder tenir mecanismes i eines que ho combatin.

Ha sostingut que la regressió dels cursos dels rius i l'augment de la temperatura, juntament al procés de concentració humana del conjunt de la població en contextos urbans, suposen un "doble desafiament" que Catalunya podrà afrontar raonablement bé des del punt de vista del cicle integral de la gestió de l'aigua.

Així, ha recordat que el 95% de les aigües catalanes estan depurades amb més de 450 depuradores que han "guanyat la batalla del sanejament", i ha defensat augmentar la diversificació de les fonts de proveïment d'aigua i harmonitzar-les amb criteris econòmics.

També ha celebrat la reducció del consum individual d'aigua com a "conseqüència de l'experiència de la sequera", que va provocar una presa de consciència que l'aigua és un bé escàs, i ha advocat per estímuls fiscals que permetin millorar i consolidar aquesta tendència.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés