Publicat 21/09/2020 16:11

El Govern recupera les restes de sis persones a la fossa de Sorpe

Justícia recupera sis individus de la fossa de Sorpe (Lleida)
GENERALITAT DE CATALUNYA

LLEIDA, 21 set. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Justícia de la Generalitat, a través de la Direcció General de Memria Democrtica, ha recuperat les restes de sis persones a la fossa del Prat del Fuster a Sorpe, municipi d'Alt neu (Lleida).

Segons un comunicat del departament, s'han trobat esquelets incomplets, un crani amb un tret de bala i peces de roba que, segons els primers indicis, corresponen a sis dels deu homes que l'exrcit franquista va executar l'abril del 1938.

Durant els propers dies, els arquelegs continuaran l'excavació en espera de trobar-hi més restes.

RECOLLIDA DE MOSTRES

Aquest dilluns al matí, les famílies de les víctimes han donat mostres d'ADN al centre d'atenció primria d'Esterri d'neu, per poder identificar els cossos de la fossa.

El programa d'identificació gentica del Govern creuar els perfils gentics dels familiars amb els de les restes que s'hi han trobat per veure si coincideixen.

ELS 10 D'ISAVARRE

dDurant la Guerra Civil, deu homes van ser executats a Isavarre (Lleida), un poble de Sorpe, quan les tropes franquistes el van ocupar el 16 d'abril del 1938, després de retenir tots els homes en una capella del poble.

Un o dos dies més tard, els van traslladar a la zona coneguda com el Prat del Fuster on van cavar la seva prpia fossa, els van executar i els van enterrar.

Alguns familiars s'hi van desplaar i van acabar d'enterrar els cossos que havien quedat mal enterrats i l'Ajuntament d'Alt neu va installar el 2004 un monlit amb els seus noms.

La Direcció General de Memria Democrtica ha documentat l'episodi i ha verificat els noms i cognoms d'aquests homes: Francesc Bringué, Francesc Móra, Ramon Sala, Joan Paulet, Francesc Capdevila, Jaume Sabaté, Albert Mateu, Josep Añel, Francesc Font y Pere Sala.

31 FOSSES

La fossa de Sorpe és la 31a que obre la Generalitat a través del Pla de fosses, el programa que des del 2017 planifica i prioritza l'obertura de fosses per identificar les víctimes i que ha perms identificar 308 persones.

De totes, vuit s'han identificat amb el programa d'identificació gentica, el sistema que disposa d'una base de dades amb perfils gentics de familiars de víctimes i perfils gentics de restes localitzades a les fosses.

El programa actualment disposa d'unes 2.000 mostres d'ADN de donants vius i uns 200 perfils gentics de restes de les fosses; l'extracció d'ADN dels individus té un cost aproximat d'uns 1.000 euros.

La donació d'ADN dels familiars és de franc i indolora, i és clau per poder identificar les víctimes.

A Catalunya hi ha documentades 523 fosses de la Guerra Civil, amb una xifra estimatria de 20.000 persones enterrades.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés