Publicat 29/07/2021 19:00CET

El Govern reclamarà en la bilateral gestionar infraestructures, seguretat social i beques

El vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, i la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, en la reunió al Parlament amb els grups parlamentaris prèvia a la comissió bilateral
David Zorrakino - Europa Press

Hi anirà amb una llista de 56 traspassos de competències pendents

BARCELONA, 29 jul. (EUROPA PRESS) -

El Govern anirà a la comissió bilateral de dilluns amb el Govern central amb tres carpetes: la de traspassos, la de transferències i la d'"incompliments", que abasten aspectes com la gestió d'infraestructures, la seguretat social i les beques estudiantils, segons la llista de traspassos pendents a la qual ha tingut accés Europa Press.

La carpeta de transferències fa referència a assumptes sobre els quals la Generalitat no té competències però exigeix tenir-les, i entre els quals destaca la gestió de l'Aeroport del Prat.

En el capítol d'incompliments que la Generalitat considera que el Govern central els deu, els d'Aragonès inclouen la disposició addicional tercera de l'Estatut, la llei de dependència, les inversions a Rodalies i en els Mossos d'Esquadra entre d'altres.

En el tercer capítol, l'executiu català traslladarà al Govern central els traspassos que la Generalitat considera pendents de fer, i ha advertit: "Els volem tots i els volem ara".

Entre els quals, insta a aprovar les ofertes públiques de places per a funcionaris habilitats i abordar les comunicacions electròniques i inspecció de telecomunicacions.

Reclama que l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades assumeixi les funcions de registre i autoritat de control en dades personals de fitxers privats a Catalunya i poder exercir funcions d'ordenació i gestió del litoral, com també de les dàrsenes esportives i pesqueres, dels ports d'interès general i dels aeroports.

En matèria d'educació, la Generalitat reclamarà al Govern central gestionar les beques, crèdits i ajuts a estudis universitaris i no universitari, a més de les competències en matèria de recerca, desenvolupament i innovació.

El Govern també portarà a la reunió el cànon d'ocupació del domini públic marítim-terrestre adscrit a serveis portuaris de la Generalitat i la xarxa viària catalana, i reclamarà i ampliar els serveis de transport per ferrocarril i la infraestructura ferroviària.

TREBALL I SEGURETAT SOCIAL

En matèria laboral, posarà sobre la taula la concessió de les autoritzacions inicials de treball en immigració, la creació del Centre Nacional de Condicions de Treball de Barcelona i la gestió del Fons de Garantia Salarial.

En la reunió bilateral amb el Govern central, l'executiu català reclamarà exercir les funcions de la Unitat Administradora del Fons Social Europeu i d'Inspecció del Treball i Seguretat Social.

En el mateix sentit, exigirà les funcions no traspassades en l'àmbit del treball i l'ocupació, en concret polítiques actives d'ocupació i prestacions per atur, les funcions i serveis de la Seguretat Social i les mútues col·laboradores amb la Seguretat Social.

També en referència a la Seguretat Social, requerirà poder inscriure empreses, afiliació i altes i baixes.

ECONOMIA

El Govern demanarà les funcions no traspassades de l'Institut Social de la Marina i les funcions relatives a entitats i cooperatives de crèdit, gestores de plans i fons de pensions i entitats físiques i jurídiques del mercat assegurador.

Reclamarà que la Junta de Tributs de Catalunya assumeixi la competència per resoldre reclamacions econòmic-administratives contra actes dictats en aplicació de tributs cedits per l'Estat.

També en el capítol econòmic, exigirà les funcions i serveis relatius a la delegació de competències de l'impost especial sobre mitjans de transport i reclamarà exercir la defensa de la competència.

POLICIA I EMERGÈNCIES

En el que afecta el Departament d'Interior, l'executiu català defensarà que els Mossos d'Esquadra assumeixin les funcions de protecció de la naturalesa en substitució de la Guàrdia Civil.

També reclamarà que el Servei Català de Trànsit (SCT) rebi les funcions executives que li falten per assumir en matèria de trànsit, circulació de vehicles i seguretat vial.

El Govern vol assumir la seguretat a l'Aeroport d'Alguaire (Lleida) i que els Mossos exerceixin com a policia ordinària al Port de Palamós (Girona), el primer punt on la policia catalana ha desplegat la unitat marítima.

Quant a Protecció Civil, li vol atorgar competències en matèria de seguretat nuclear i altres "funcions residuals" que exerceix l'Estat.

MEMÒRIA HISTÒRICA I PATRIMONI

La Generalitat també plantejarà la devolució dels fons documentals sobre Catalunya que estan dipositats a l'Arxiu General de la Guerra Civil, a Salamanca, i abordarà l'Arxiu Històric Provincial de Barcelona.

També preveu tractar la situació del Palau del Lloctinent a la plaça del Rei de Barcelona i els fons documentals de Catalunya que són a l'Arxiu de la Corona d'Aragó de Barcelona.

RESIDUS

Reclamarà poder autoritzar el trasllat de residus cap a o des de països de fora de la UE i les autoritzacions d'abocaments, obres i funcions sancionadores de recaptació de taxes i cànons per activitats relacionades amb abocaments d'aigües superficials i subterrànies.

En aquest sentit també demanarà encarregar-se del manteniment de les riberes dels rius i de les depuradores.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés