Publicat 20/4/2020 14:28:51 +02:00CET

El Govern rebaixarà l'impost de CO2 de vehicles de tracció mecànica

El conseller Damià Calvet en comissió parlamentària durant el coronavirus
EUROPA PRESS

Calvet anuncia una llei ómnibus per a tramitacions urbanístiques i ambientals

BARCELONA, 20 abr. (EUROPA PRESS) -

El Govern reduirà l'impost sobre les emissions de diòxid de carboni dels vehicles de tracció mecànica d'aquest exercici 2020, i aplicarà un coeficient de minoració proporcional als dies en els quals estigui en vigor l'estat d'alarma per l'emergència sanitària del coronavirus, ja que això implica restriccions a la mobilitat i a l'ús de vehicles.

Així ho ha anunciat el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Damià Calvet, en comissió parlamentària per explicar les mesures dutes a terme pel seu departament per fer front a la pandèmia del Covid-19 i la posterior recuperació econòmica i social.

Aquest impost propi de la Generalitat, que grava les emissions de CO2 que produeixen els vehicles de tracció mecànica i que incideixen en l'increment de l'emissió de gasos amb efecte hivernacle, és finalista, es gestiona a través d'un padró i és elaborat i aprovat per l'Agència Tributària de Catalunya.

El període d'exposició del padró provisional dels propietaris d'aquests tipus de vehicles referit a l'exercici 2019 estava previst de el 1 al 15 de maig d'aquest 2020, i el del padró definitiu de el 1 al 15 de setembre.

Calvet ha explicat que és difícil donar compliment a aquestes previsions, i que està treballant amb la Conselleria d'Economia i Hisenda per poder presentar un "calendari tècnicament viable", tenint en compte l'actual pandèmia, tant pel que fa a el padró com al cobrament de l'exercici 2019, ja meritat i que s'ajustarà al moment socioeconòmic actual.

HABILITAR AGOST PER A TRÀMITS URBANÍSTICS

El conseller també ha anunciat que s'està preparant una llei ómnibus de tramitacions urbanístiques i ambientals, després que la crisi del Covid-19 hagi obligat a un atur de l'activitat i de tràmits ordinaris, si bé ha deixat clar que els tècnics segueixen treballant en els projectes.

En aquest sentit, Calvet ha defensat habilitar el mes d'agost per a tràmits urbanístics: "Hem d'aprofitar al màxim el temps per gestionar amb rapidesa expedients, tramitar-los i aprovar-los. Tot això sempre alineat amb l'agenda verda".

Una altra mesura anunciada pel conseller és que les autoritats de transport també estableixin, una vegada declarada una emergència sanitària per les autoritats, les condicions d'utilització del transport públic, la qual cosa inclou l'ús de mascaretes i les distàncies de seguretat: "Ho volem afegir en un decret llei que portem al Consell Executiu aquest dimarts per donar més rapidesa i agilitat en la regulació del transport públic per evitar aglomeracions".

OPOSICIÓ

Des de Cs, Francisco Domínguez ha demanat al conseller que la llei ómnibus per a tràmits urbanístics i ambientals no suposi que "es pugui colar alguna barbaritat" i no es rebaixi el nivell d'exigència, i ha considerat injust l'impost de CO2 dels vehicles de tracció mecànica, ja que està a favor que qui contamini pagui, però també que pagui més qui contamini més.

Jordi Terrades (PSC Units) ha demanat a Calvet que el text de la llei ómnibus es pugui debatre amb els grups parlamentaris per aconseguir el màxim consens, ja que en cas contrari, ha avançat, no tindrà el suport del seu grup, i quant a l'impost ambiental ha lamentat que aquest greu la tinença del vehicle, no si ho uses més o menys: "Si volen reduir aquest coeficient proporcional ens sembla bé, però cal reflexionar sobre com modifiquem aquest impost perquè tingui característiques ambientals".

El diputat dels comuns David Cid ha demanat poder consensuar el text de la llei ómnibus, així com que s'abordi amb els agents socials si s'habilita el mes d'agost i ha mostrat el seu desacord amb l'impost ambiental: "No és de rebut aplicar rebaixes fiscals i després demanar més recursos a l'Estat. A més, no sabem què passarà amb l'ús del vehicle privat".

Des de la CUP, Natàlia Sànchez ha preguntat a Calvet pels motius per establir una moratòria del pagament del lloguer dels habitatges de l'Agència Catalana de l'Habitatge.

Daniel Serrano (PP) ha basat la seva intervenció en les mesures adoptades pel Govern per garantir un dimensionament adequat del transport públic durant l'estat d'alarma per coronavirus.

ERC I JXCAT

El diputat d'ERC Marc Sanglas ha celebrat les mesures engegades pel Govern per aportar liquiditat, i sobre la llei ómnibus ha recolzat "simplificar alguns elements, tenint en compte la realitat municipal de Catalunya, amb ajuntaments molt petits".

Finalment, des de JxCat, Eduard Pujol ha reconegut el treball del Govern per garantir els serveis públics, com el transport: "Les coses s'han fet bé i no era fàcil perquè tot era nou".

el més llegit

 1. 1

  Unes 300 persones fan una cadena humana a Tarragona per denunciar que les mesures sanitàries a l'aula són "insuficients"

 2. 2

  Un operatiu policial als barris de Rocafonda, El Palau i Cerdanyola de Mataró finalitza amb 81 persones identificades

 3. 3

  Detingut un veí de Manlleu per un robatori amb força en un habitatge de les Masies de Voltregà

 4. 4

  Tres detinguts a L'Hospitalet per vendre marihuana a menors i a no socis d'un club cannàbic

 5. 5

  Quatre ferits en un accident a les obres de construcció de la rampa de la mina de Cabanasses de Súria