Publicat 1/7/2020 12:56:19 +02:00CET

El Govern preveu tenir adaptats els pressupostos a la crisi el 21 de juliol

El president de la Generalitat, Quim Torra, en el debat sobre la gestió de la crisi sanitària i la reconstrucció de Catalunya.
David Zorrakino - Europa Press

Demana a Sánchez que sol·liciti a Europa un préstec de 5.000 milions en nom de Catalunya

BARCELONA, 1 jul. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat aquest dimarts que el Govern preveu tenir modificades el 21 de juliol les partides dels pressupostos del 2020 per adaptar-les a la crisi que ha generat el coronavirus.

En una intervenció en el ple monogràfic sobre la pandèmia i les seves conseqüències econòmiques i socials, el president s'ha referit al Pla per a la reactivació econòmica i protecció social (Coreco) i ha explicat que el seu executiu preveu tenir la primera versió d'aquest pla el 16 i 17 de juliol, per poder-lo aprovar el 21 del mateix mes.

"El 21 de juliol tindrem els pressupostos prioritzats i unes accions transversals de sectors estratègics fixades", ha explicat el president, que ha subratllat que considera que qualsevol mesura que apliquin sobre els comptes catalans serà insuficient fins que Catalunya sigui independent.

Torra ha destacat que l'última estimació del Govern xifra en 30.000 milions d'euros la quantitat que Catalunya necessita per reactivar l'economia, per la qual cosa ha demanat a tots els grups del Parlament, més enllà dels que donen suport al Govern, que "collin" el Govern central per rebre els fons estatals que considera que Catalunya mereix.

Ha recordat que els socialistes i els comuns tenen companys de formació que són ministres de l'executiu de Pedro Sánchez: "Dels grups del PSC i els comuns dependrà que Catalunya pugui comptar amb els recursos que necessita: No fallin als catalans. Ara els necessitem més que mai".

"No acceptarem menys del que ens correspon. Aquesta no hauria de ser una lluita del Govern sinó de tots els grups del Parlament. Aquests diners és per a tots els ciutadans de Catalunya", ha afegit en al·locució a tots els grups parlamentaris als quals ha demanat defugir de partidismes i pensar en el benestar dels catalans.

FINANÇAMENT ADDICIONAL EUROPEU

A més dels fons estatals, Torra ha assumit que la recuperació de l'autonomia depèn dels ajuts europeus, concretament d'un finançament addicional que espera aconseguir aquests propers dies i de cara al present exercici.

En aquest sentit, ha anunciat que aquesta setmana remetrà dues cartes: la primera al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, perquè demani en nom de Catalunya "un préstec de 5.000 milions d'euros --el 2% del PIB--", al director del Mecanisme d'Europeu d'Estabilitat (MEdE), Klaus Regling.

La segona carta la remetrà al mateix Regling per explicar-li que "Catalunya accepta les condicions del MEdE perquè permet retornar-lo al 0,1% i perquè permet donar liquiditat immediata".

"Catalunya no pot esperar a rebre els ajuts europeus l'any vinent. Necessitem els diners ara", ha advertit el president que ha assegurat que no concep que Sánchez s'oposi a la petició del préstec.