Publicat 29/1/2019 7:33:15CET

El Govern preveu aprovar aquest dimarts que els VTC precontractin almenys 15 minuts abans

EUROPA PRESS

La norma contemplarà que l'interval es pugui ampliar i prohibirà la geolocalització

BARCELONA, 29 Gen. (EUROPA PRESS) -

El Govern preveu aprovar aquest dimarts al Consell Executiu el decret llei que obligarà els vehicles de lloguer amb conductor (VTC) a precontractar els seus serveis amb una antelació mínima de 15 minuts a Catalunya, norma que s'ha desenvolupat en un context marcat per una vaga indefinida de taxistes de sis dies que va acabar el dijous i protestes de VTC que encara es mantenen.

El conseller de Territori de la Generalitat, Damià Calvet, va informar la setmana passada que el decret llei habilitarà a ens locals a augmentar aquest interval de precontractació i, en el cas de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), la seva presidenta, Ada Colau, va assegurar que la normativa que desenvolupi l'organisme supramunicipal ho ampliarà fins a l'hora.

Això és precisament el que va permetre desconvocar la vaga indefinida de taxistes el dijous passat, després d'una votació ajustada i en la qual les discrepàncies sobre com fer-la van dividir el sector del taxi metropolità.

La proposta de decret llei de la Generalitat, a la qual ha tingut accés Europa Press, determina que les entitats locals i els ens metropolitans puguin establir o modificar "les condicions d'explotació" del servei prestat pels VTC.

Sobre la precontractació, la norma contemplarà que el temps s'augmenti respectant els criteris de proporcionalitat i tenint en compte les competències d'aquestes administracions en utilització viària del domini públic, la gestió del trànsit urbà, la protecció del medi ambient i la prevenció de la contaminació atmosfèrica.

GEOLOCALITZACIÓ I APARCAMENT

El decret llei inclourà la prohibició que plataformes com Uber i Cabify puguin mostrar on es troben els seus vehicles abans que el client els contracti --com podran continuar fent les aplicacions mòbil de taxis-- i la geolocalització solament serà visible per als usuaris quan s'hagi contractat el servei.

També establirà que, com la legislació actual determina que els VTC no poden captar clients al carrer, aquests vehicles no puguin circular pel carrer a la recerca de clients ni parar-se per agafar a aquells que no hagin precontractat els seus serveis.

És per això que els VTC hauran de romandre estacionats fora de les vies públiques, en aparcaments i garatges, quan no estiguin realitzant cap servei.

Així mateix, la norma preveu que els ens locals creiïn un registre dels vehicles VTC que operen en el seu àmbit territorial per garantir el compliment de les condicions que fixa.

SECTOR VTC

Davant la decisió de Calvet de treure endavant aquest decret llei, que entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat, el sector dels VTC a Catalunya ha avisat que la precontractació dels seus serveis significarà la seva "desaparició" i que comportarà el tancament de les empreses que hi ha en la comunitat i l'acomiadament dels prop de 3.000 treballadors que la patronal Unauto VTC calcula que empleen.

Els representants dels treballadors d'aquests vehicles es van reunir el dilluns amb Calvet i van agrair que el conseller prevegi aprovar una llei a mig termini que reguli de manera integral l'activitat de taxis i vehicles VTC, a més del decret llei.

No obstant això, els conductors de VTC mantenen la mobilització en la Diagonal de Barcelona, que van iniciar el dissabte 19 de gener, a l'espera que el Govern acabi aprovant la norma aquest dimarts, quan decidiran que accions van a emprendre.

No obstante, los conductores de VTC mantienen la movilización en la Diagonal de Barcelona, que iniciaron el sábado 19 de enero, a la espera de que el Govern acabe aprobando la norma este martes, cuando decidirán que acciones van a emprender.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.