Publicat 29/1/2019 7:33:15 +01:00CET

El Govern preveu aprovar aquest dimarts que els VTC precontractin almenys 15 minuts abans

El conseller Dami Calvet
EUROPA PRESS

La norma contemplar que l'interval es pugui ampliar i prohibir la geolocalització

BARCELONA, 29 gen. (EUROPA PRESS) -

El Govern preveu aprovar aquest dimarts al Consell Executiu el decret llei que obligar els vehicles de lloguer amb conductor (VTC) a precontractar els seus serveis amb una antelació mínima de 15 minuts a Catalunya, norma que s'ha desenvolupat en un context marcat per una vaga indefinida de taxistes de sis dies que va acabar el dijous i protestes de VTC que encara es mantenen.

El conseller de Territori de la Generalitat, Dami Calvet, va informar la setmana passada que el decret llei habilitar a ens locals a augmentar aquest interval de precontractació i, en el cas de l'rea Metropolitana de Barcelona (AMB), la seva presidenta, Ada Colau, va assegurar que la normativa que desenvolupi l'organisme supramunicipal ho ampliar fins a l'hora.

Aix és precisament el que va permetre desconvocar la vaga indefinida de taxistes el dijous passat, després d'una votació ajustada i en la qual les discrepncies sobre com fer-la van dividir el sector del taxi metropolit.

La proposta de decret llei de la Generalitat, a la qual ha tingut accés Europa Press, determina que les entitats locals i els ens metropolitans puguin establir o modificar "les condicions d'explotació" del servei prestat pels VTC.

Sobre la precontractació, la norma contemplar que el temps s'augmenti respectant els criteris de proporcionalitat i tenint en compte les competncies d'aquestes administracions en utilització viria del domini públic, la gestió del trnsit urb, la protecció del medi ambient i la prevenció de la contaminació atmosfrica.

GEOLOCALITZACIÓ I APARCAMENT

El decret llei inclour la prohibició que plataformes com Uber i Cabify puguin mostrar on es troben els seus vehicles abans que el client els contracti --com podran continuar fent les aplicacions mbil de taxis-- i la geolocalització solament ser visible per als usuaris quan s'hagi contractat el servei.

També establir que, com la legislació actual determina que els VTC no poden captar clients al carrer, aquests vehicles no puguin circular pel carrer a la recerca de clients ni parar-se per agafar a aquells que no hagin precontractat els seus serveis.

És per aix que els VTC hauran de romandre estacionats fora de les vies públiques, en aparcaments i garatges, quan no estiguin realitzant cap servei.

Així mateix, la norma preveu que els ens locals crein un registre dels vehicles VTC que operen en el seu mbit territorial per garantir el compliment de les condicions que fixa.

SECTOR VTC

Davant la decisió de Calvet de treure endavant aquest decret llei, que entrar en vigor l'endem de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat, el sector dels VTC a Catalunya ha avisat que la precontractació dels seus serveis significar la seva "desaparició" i que comportar el tancament de les empreses que hi ha en la comunitat i l'acomiadament dels prop de 3.000 treballadors que la patronal Unauto VTC calcula que empleen.

Els representants dels treballadors d'aquests vehicles es van reunir el dilluns amb Calvet i van agrair que el conseller prevegi aprovar una llei a mig termini que reguli de manera integral l'activitat de taxis i vehicles VTC, a més del decret llei.

No obstant aix, els conductors de VTC mantenen la mobilització en la Diagonal de Barcelona, que van iniciar el dissabte 19 de gener, a l'espera que el Govern acabi aprovant la norma aquest dimarts, quan decidiran que accions van a emprendre.

No obstante, los conductores de VTC mantienen la movilización en la Diagonal de Barcelona, que iniciaron el sábado 19 de enero, a la espera de que el Govern acabe aprobando la norma este martes, cuando decidirán que acciones van a emprender.