Actualitzat 10/12/2014 13:45

El Govern prepara per al febrer plans d'actuació en set indústries estratègiques

 El Conseller F.Puig En El Parlament
Foto: EUROPA PRESS

Vol que la indústria suposi el 25% del PIB en 2020, respecte del 20,6% actual

BARCELONA, 10. (EUROPA PRESS)

El Govern està preparant plans d'actuació per impulsar set àmbits industrials estratègics i preveu tenir-los disponibles a partir de febrer, ha explicat aquest dimecres al Parlament el conseller d'Empresa i Ocupació de la Generalitat, Felip Puig.

    Aquests plans tindran com a pilars els clústers, la internacionalització, la innovació, la tecnologia i el coneixement, i s'estan elaborant a través de grups de treball --tots ja presentats excepte el de l'alimentació-- en els quals poden participar les empreses que ho desitgin, ha assenyalat Puig.

   Els set àmbits estratègics són: indústria alimentària; indústries de la química, energia i recursos; sistemes industrials; indústria del disseny; indústries de la mobilitat sostenible; indústries de la salut i ciències de la vida, i indústries culturals i basades en l'experiència.

ESTRATÈGIES I ACTUACIONS

   Els plans inclouen 39 estratègies tractores i 153 línies d'actuació repartides entre els set àmbits, i arriben després que el Govern, amb la col·laboració d'empreses representatives de cada sector, ha estudiat la dimensió i característiques actuals de cada àmbit, identificat estratègies de negoci d'èxit, i constituït comitès d'impuls públic-privats.

   Puig ha argumentat que els països més industrialitzats són els que tenen menor taxa d'atur, un volum d'exportacions més gran, ocupació més estable i de millor qualitat, i una actuació més decidida a l'impuls de la R+D+I, de manera que la indústria és garantia d'un creixement "intel·ligent, sostenible i integrador", com pretén la UE.

   Per aquesta raó, com ja va anunciar el president de la Generalitat, Artur Mas, en un acte amb 2.500 empresaris el juliol, l'executiu català vol que la indústria catalana suposi el 25% del PIB el 2020, respecte del 20,6% actual --que ja compleix la previsió de l'estratègia Europa 2020 de la UE--, i per a això busca unir esforços públics i privats.

DEBILITATS

   Per aconseguir-ho, el conseller ha fet referència a les debilitats a què s'han d'afrontar, com l'elevat endeutament, la baixa qualificació de molts treballadors -que es vol combatre amb la reforma de l'FP--, i la insuficient col·laboració entre la investigació i les empreses.

   També ha instat a reformar l'actual sistema energètic, que pels seus elevats costos és segons la seva opinió "una barrera a la captació de nous projectes industrials i pot ser un detonant deslocalizador al segle XXI, com ho van ser els costos laborals al segle XX".

CRISI I RECUPERACIÓ

   Ha reconegut que la crisi ha destruït un 16% de la producció industrial catalana, el 21% de les empreses, i el 28% dels llocs de treball, cosa que va fer que el sector perdés una tercera part del seu pes al PIB, passant del 29% a 18,6%.

   Tot i això, ha repassat que la indústria està tornant a créixer i presenta símptomes positius, com un augment de la inversió del 4,3% aquest 2014, i amb la creació de gairebé 30.000 llocs de treball en un any (+5,3%) i la reducció d'un 13,5% de l'atur, segons les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) del tercer trimestre.

   "La indústria ha de configurar-se com el pilar fonamental de l'economia -de recuperació i de creixement--, sense desmerèixer el turisme ni altres sectors", ha remarcat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés