Publicat 01/12/2014 17:17

El Govern premia tots els consellers de Justícia de la Generalitat des de la transició

Consellers de Justicia de la Generalitat
EUROPA PRESS

De Gispert recorda que Catalunya és un poble "pactista i conciliador"

BARCELONA, 1 des. (EUROPA PRESS) -

El Govern de la Generalitat ha premiat aquest dilluns tots els consellers de Justícia des de la transició i dues institucions amb el premi Justícia, en el marc del dia de la Justícia 2014, pels seus mèrits al capdavant dels respectius departaments.

L'acte s'ha celebrat al Palau de la Generalitat, en una taula presidida pel president de la Generalitat, Artur Mas; el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Miguel Ángel Gimeno; el fiscal en cap de Catalunya, Jose María Romero de Tejada; el conseller de Justícia, Germà Gordó; el secretari general de la Conselleria de Justícia, Enric Colet, i el president del Consell Assessor per la Transició Nacional (CATN), Carles Viver Pi-Sunyer.

Carles Viver Pi-Sunyer ha destacat en el discurs inaugural que "la constitució intenta aïllar el poder judicial de les comunitats autònomes" i viceversa.

Entre els premiats d'aquesta edició hi ha els exconsellers de Justícia, Josep Maria Vallés, Ignasi de Gispert (a títol pòstum), Agustí Bassols i Parés, Joaquim Xicoi (a títol pòstum), Antoni Isac, Núria de Gispert, Josep Guàrdia, Montserrat Tura, Maria Pilar Fernández Bozal, la Companyia de les Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül i la institució de Joves Advocats de Catalunya.

De Gispert ha estat l'encarregada d'agrair el premi en nom de la resta, i ha considerat que no es premia persones, sinó "tots aquells que formen part de l'administració de justícia sobre els quals s'ha delegat responsabilitats d'un àmbit tan estratègic".

"M'agrada recordar que no venim de la Constitució del 78, que el Palau de la Generalitat ja existia molt abans i que el president, Artur Mas, és el 129 dels que el presideixen", ha explicat la presidenta del Parlament fent referència a l'autonomia que Catalunya té per desenvolupar les competències en Justícia.

Per a ella, amb aquesta fi, Catalunya té "una tradició que avala els catalans com a poble, amb el sentit comú com a tret propi que porta a solucionar els assumptes a través del diàleg", ha dit sense citar-lo, referint-se a la judicialització del 9N.

"Catalunya és un poble pactista i conciliador", ha reiterat sobre un requisit que ha considerat necessari per crear la justícia garantista que reclama el poble català.

MAS EN PRO DE LA TRANSPARÈNCIA

El president de la Generalitat ha clausurat l'acte felicitant els premiats i tot el sistema judicial perquè "malgrat les circumstàncies que ens envolten, han ajudat a fer un país més net i més transparent", ha destacat.

"A través de l'actuació de la justícia, es pot ajudar a fer un país més lliure", ha incidit explicant que s'està treballant amb l'horitzó del 2015, en què es crearà la nova Oficina Judicial.

Segons Mas, el ciutadà demana a Justícia un accés fàcil i just, que ara mateix considera que està compromès per culpa de les taxes estatals que no per les catalanes.

"Ara mateix, a base de taxes, ens hem trobat que es pot haver trencat aquest accés; la decisió de posar les taxes autonòmiques que separaven col·lectius sensibles feia una justícia més justa; mantindrem el recurs contra les taxes estatals que són les que limiten l'accés de molts ciutadans", ha finalitzat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés