Publicat 05/04/2024 20:26

El Govern planteja que les piscines privades omplertes amb aigua dessalada siguin refugis climàtics

Archivo - Arxivo - Imatge d'una piscina
EUROPA PRESS - Archivo

   Fonts sindicals qualifiquen d'"anecdòtica" la possibilitat d'usar dessalinitzadores privades

   BARCELONA, 5 abr. (EUROPA PRESS) -

   El Govern planteja que les piscines privades omplertes amb aigua dessalada puguin ser utilitzades com a refugis climàtics, en una proposta de modificació del Pla especial de sequera sobre l'ús d'aigua de dessalinitzadores privades consultada per Europa Press aquest divendres.

   Preveu que un dels sis condicionants perquè l'aigua resultant d'aquestes instal·lacions no estigui subjecte a les limitacions imposades per afrontar la sequera sigui que "el titular ofereixi la instal·lació a l'Ajuntament com a refugi climàtic".

   Segons informen fonts de l'Executiu català a Europa Press, es preveu introduir aquesta excepció a través d'un decret-llei, que ha d'aprovar en Consell Executiu, si bé ha recordat que són els Ajuntaments els qui han de declarar un espai com a refugi climàtic.

   La proposta governamental també advoca per què les explotacions agrícoles o ramaderes "que tinguin dificultats en el subministrament d'aigua" puguin tenir accés a una comunitat d'usuaris de la dessalinitzadora privada, en cas que es constitueixi.

   I requereix que els usuaris de l'aigua la utilitzin per a "el manteniment de l'activitat econòmica que exerceixen" i les ocupacions, així com que l'aigua arribi al punt d'utilització a través de la xarxa de distribució o bé amb un emmagatzematge periòdic mínim de set dies.

   També els exigeix un "pla d'estalvi del consum d'aigua respecte al seu consum en situació de normalitat" amb el qual prevegin reduir la seva dependència de la xarxa de subministrament domiciliari en almenys en la quantitat establerta pel Pla especial de sequera, o bé no superin la dotació màxima de proveïment.

MESURA "ANECDÒTICA"

   Fonts sindicals han advertit a Europa Press que l'habilitació de dessalinitzadores privades constitueix "una mesura anecdòtica, no hi ha demanda", i han assenyalat falta de planificació governamental en les mesures estructurals.

   "Són dessalinitzadores molt petites i ja veurem si algú sol·licita la instal·lació", han reflexionat, si bé el Gremi d'Hosteleria de Lloret de Mar (Girona) va plantejar adquirir-ne una.

   Han subratllat que l'ús d'aigua dessalada està subjecte a sis condicionants, que inclouen el manteniment de l'activitat econòmica, i han advertit que les dessalinitzadores privades "no acaben" amb el problema de la sequera i les conseqüències que això comporta.
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés