Publicat 17/6/2019 16:03:54 +02:00CET

El Govern obrirà una nova delegació a Mèxic

GENERALITAT DE CATALUNYA

La Generalitat aprovarà un decret per obrir delegacions fora d'Europa

BARCELONA, 17 juny (EUROPA PRESS) -

El Govern obrirà una nova delegació a Mèxic com a "porta d'entrada a l'Amèrica Llatina", ha anunciat aquest dilluns el conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat, Alfred Bosch, en un viatge institucional a la capital del país, durant una trobada amb la comunitat catalana.

En un comunicat, la Conselleria ha explicat que el Govern ha començat a concretar el pla d'aprovar en les properes setmanes un decret per obrir delegacions fora d'Europa per tenir "presència a llocs on no ha arribat mai, com ara Llatinoamèrica", segons Bosch.

El conseller ha considerat "una obligació del Govern de Catalunya ser present als cinc continents", i ha dit que posaran l'accent en el vot exterior a Mèxic on, en les últimes eleccions, de les 15.000 persones censades només en van poder votar 250.

En la trobada, que s'ha celebrat a l'Orfeó Català de Mèxic, ha assenyalat que la futura oficina treballarà per millorar les relacions amb la cultura, els centres formatius, l'esport, el turisme, el comerç i la política mexicana.

També ha recordat "l'exigència del perdó dels abusos que es van cometre durant la conquesta que el president Andrés Manuel López Obrador va fer arribar al rei Felip VI per carta", i ha dit que la Generalitat sí que reconeix que va haver-hi un genocidi durant la colonització.

L'agenda de Bosch al país nord-americà es completa amb una ofrena floral a l'estàtua de qui va ser president de Mèxic quan va acollir exiliats republicans, el general Lázaro Cárdenas, en un acte que assistirà el fill, Cuauhtémoc Cárdenas, i pronunciarà una conferència a la Universitat Iberoamericana, entre d'altres actes.