Actualitzat 14/06/2021 13:36 CET

El Govern mobilitzarà més de 1.000 milions per a empreses, autònoms i treballadors en ERTO

El presidente de la Generalitat, Pere Aragonès (c), preside la presentación del acuerdo con agentes sociales para el plan de ayudas a empresas, autónomos y trabajadores en ERTE por el Covid-19, a 14 de junio de 2021, en Barcelona, Catalunya, (España).
David Zorrakino - Europa Press

993 milions es destinaran a empreses i autònoms i 60 --del Govern-- a treballadors afectats pels ERTO

BARCELONA, 14 juny (EUROPA PRESS) -

El Govern mobilitzarà més de 1.000 milions d'euros per a empreses, autònoms i treballadors en expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) afectats per la covid-19.

Així ho ha anunciat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dilluns en un acte institucional després d'arribar a un acord amb els agents socials.

Els ajuts estan conformats pels 993 milions d'euros de la Línia Covid del Govern central d'ajuts directes a autònoms i empreses --i que la Generalitat ha ampliat a 191 sectors d'activitat--, i 60 milions que l'executiu català posa per a treballadors afectats per un ERTO.

Segons Aragonès, l'acord posa en relleu la importància del diàleg social i la concertació, que en aquest cas "beneficiarà un ampli ventall de sectors".

96 ACTIVITATS ECONÒMIQUES MÉS

En el Reial decret llei 5/2021 es preveia que fossin 95 els sectors que es beneficiarian dels ajuts del Govern central, però ara se n'hi afegeixen 96 per petició dels agents socials que permetran que els ajuts arribin a 189.861 empreses de Catalunya.

En una conferència de premsa posterior, el conseller d'Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent, ha concretat que el suport a empreses i autònoms beneficiarà les companyies dels sectors que estiguin en la CNAE-2009 i acreditin una caiguda del 30% de la facturació respecte a l'any 2019.

Les companyies dels 96 sectors que s'han acordat amb els agents socials --que s'afegeixen als 96 inicials-- hauran d'acreditar almenys una caiguda del 25% de facturació.

Les empreses en règim d'estimació objectiva podran rebre fins a 3.000 euros, mentre que les que tinguin un règim d'estimació directa rebran una subvenció que no podrà ser de menys de 4.000 euros ni superior als 200.000 euros, segons ha detallat Torrent.

ELS AJUTS ES REBRAN A PARTIR DEL JULIOL

Pel que fa als ajuts per als treballadors en ERTO, es destinaran als que es trobaven en aquesta situació entre gener i maig del 2021, i l'import dels ajuts variarà en funció del temps que hagin estat en aquesta conjuntura: fins als tres mesos rebran un ajut de 600 euros, i de quatre a cinc mesos de 700 euros.

L'ordre dels ajuts a empreses es publicarà aquesta setmana en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (Dogc) i "la intenció de la Generalitat" és que les empreses els puguin sol·licitar a partir de dilluns si reuneixen els requisits, i els rebran a final de juliol.

Torrent ha expressat la satisfacció del Govern per l'acord mitjançant el diàleg social amb els sindicats majoritaris de Catalunya i les patronals, i ha mostrat la voluntat de "no deixar ningú enrere" en la recuperació de la crisi econòmica.

AJUT MITJÀ PER EMPRESA

De la seva banda, Giró ha indicat que s'estima que les empreses rebran 16.000 euros de mitjana en ajuts amb un màxim de 200.000 euros i ha valorat l'ampliació del nombre d'activitats econòmiques beneficiades perquè "hi ha moltes empreses darrere de cadascuna".

Quan li han preguntat si l'acord per als ajuts ha arribat tard respecte a altres comunitats, Giró ha destacat que "s'ha arribat a un acord en un temps rècord" i que les comunitats que ho han fet prèviament són una minoria.

Pel que fa a la necessitat de tenir un nou pressupost de la Generalitat per afrontar la crisi, el conseller ha assenyalat que no s'espera que arribi, a tot estirar, fins a final del mes de novembre.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés