Publicat 19/5/2020 15:33:10 +02:00CET

El Govern manté el seu no a l'estat d'alarma si no recupera "totes" les competències

La portaveu del Govern, Mertixell Budó, en roda de premsa el 19 de maig de 2020.
GENERALITAT DE CATALUNYA - Archivo

   Demanarà que Barcelona i àrea metropolitana entrin en la fase 1 a partir de dilluns

   BARCELONA, 19 maig (EUROPA PRESS) -

   La portaveu del Govern, Mertixell Budó, ha assegurat aquest dimarts que mantenen el seu no a la pròrroga de l'estat d'alarma pel coronavirus si el Govern central no retorna a la Generalitat "totes" les competències.

   "Si no se'ns retornen totes les competències, no podem recolzar aquesta mesura", ha recalcat en roda de premsa telemàtica posterior al Consell Executiu, destacant que així ho va manifestar el president de la Generalitat, Quim Torra.

   Segons Budó, la Generalitat ha de poder gestionar la desescalada i recuperar la situació "de més o menys normalitat al país", malgrat respectar que JxCat i ERC --socis de Govern-- tinguin les seves respectives estratègies de negociació amb el Govern de Pedro Sánchez.

   No obstant això, ha reivindicat que JxCat i ERC coincideixen a l'hora de defensar la necessitat que "es retorni la plenitud de competències per afrontar la crisi amb totes les eines possibles".

   També ha explicat que així va traslladar-ho Torra a Sánchez durant la conferència de presidents autonòmics dels diumenges: "Demanem que aquesta capacitat de decidir se'ns retorni en total plenitud. La volem recuperar al 100%".

BARCELONA I ÀREA METROPOLITANA

    Després que Barcelona i la zona metropolitana nord i sud passessin a una fase intermèdia --0,5--, ha explicat de nou que demanaran al Govern que puguin avançar a la fase 1 a partir del dilluns, per la qual cosa hauran d'"esperar" la seva decisió.

   No obstant això, creu que si l'evolució de les xifres es manté aquesta setmana, podran entrar la setmana que ve en aquesta nova fase.

Contador