Publicat 15/10/2019 15:30:47 +02:00CET

El Govern està investigant l'actuació dels Mossos i demana "prudència"

Manifestants amb una bandera estelada a l'Aeroport de Barcelona-el Prat, on s'ha produït una protesta per la sentència del Tribunal Suprem sobre el judici del procés, a Barcelona (Espanya), 14 d'octubre del 2019.
David Zorrakino - Europa Press

Budó assegura que els Mossos van intervenir per garantir la seguretat dels manifestants

BARCELONA, 15 oct. (EUROPA PRESS) -

La portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha afirmat aquest dimarts que el Govern està investigant l'actuació dels Mossos d'Esquadra en la mobilització del Tsunami Democràtic a l'Aeroport de Barcelona-El Prat i ha demanat "prudència" abans de conèixer el resultat d'aquestes investigacions.

En la roda de premsa posterior al Consell Executiu extraordinari per la sentència del Tribunal Suprem, ha assegurat que el Govern es pronunciarà una vegada s'hagin revisat totes les imatges i els responsables de les investigacions tinguin clar què va passar exactament en les càrregues dels Mossos.

Tot i que ha reconegut que va haver-hi alguns "incidents puntuals" en les mobilitzacions contra la sentència, ha reivindicat que va haver-hi 220 concentracions i manifestacions arreu de Catalunya i, al seu parer, es van produir de manera massiva, cívica i pacífica.

No obstant això, ha admès que "algunes accions puntuals potser no van ser ni cíviques ni pacífiques, i aquí els cossos de seguretat van actuar", i ha assegurat que els Mossos van haver d'intervenir per garantir la seguretat dels mateixos manifestants.

Budó ha posat com a exemple les aglomeracions que van tenir lloc al Metro o als trens cap a l'Aeroport, que creu que podien posar en perill la seguretat de les persones que estaven concentrades, i que en un moment es va trencar una línia policial que "hi era per protegir els manifestants i alhora protegir els usuaris" del Prat, i que per això els Mossos van actuar.

Ha advertit que, si s'arriba a entrar a les pistes on enlairen i aterren els avions, podria comportar un delicte de sedició, de manera que defensa que la policia catalana intervingués per evitar que els manifestants tinguessin "conseqüències molt més greus".

"Es va pensar que era la manera de vetllar per la seguretat de tots", i ha lamentat els ferits, tot i que ha reiterat que van ser més els manifestants que van protestar de manera cívica.

RECONEIX "CONTRADICCIONS"

Preguntada pel fet que el Govern català cridi a mobilitzar-se contra la sentència però alhora vulgui garantir el funcionament de l'aeroport i els Mossos carreguin contra els manifestants, la consellera de Presidència ha admès que "a vegades aquestes contradiccions són difícils de resoldre".

Segons ella, el Govern català ha de garantir el dret de manifestació contra una sentència que veu injusta però alhora ha de "garantir el funcionament normal del país".

"El Govern ha animat al fet que la gent surti de manera cívica i pacífica però en cap cas s'ha fet una crida a ocupar cap infraestructura", i ha negat que el Govern català conegués les accions que Tsunami Democràtic va preveure.